HU

EN

Tippek vállalatok és üzleti utazók számára

A világban talán már újra visszaállt a rend, így az üzleti utazások is újra belendültek.

Üzleti utazásunk során azonban nem feledkezhetünk meg a kiberbiztonsági fenyegetésekről, így bejegyzésünkben ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány gondolatot.

A szervezetek fokozott kiberbiztonsági kockázatokkal néznek szembe, amikor alkalmazottaik utaznak. Az üzleti utazók a kiberbűnözők elsődleges célpontjai, mivel gyakran értékes adatokat hordoznak magukkal, és nem mindig vigyáznak eszközeik biztonságára. 

Kiberbiztonsági veszélyek utazás közben

Az üzleti utazók laptopjai, okostelefonjai és táblagépei különösen érzékenyek az adatszivárgásra, elvesztésre és ellopásra. 

Néhány gyakori kiberfenyegetés, amellyel az üzleti utazók találkozhatnak, a következők:

–       Nem biztonságos Wi-Fi hálózatok – Bár kényelmesek, a nyilvános Wi-Fi hálózatok nem biztonságosak, és lehetővé teszik a kiberbűnözők számára, hogy könnyebben hozzáférjenek a csatlakoztatott eszközökhöz (valamint a rajtuk tárolt adatokhoz).

–       Nyilvánosan hozzáférhető számítógépek – Az üzleti utazók időnként úgy találják, hogy bejelentkezési hitelesítő adataikat kell használniuk a nyilvános számítógépeken lévő fiókok eléréséhez. A nyilvános számítógépek azonban gyakran nem rendelkeznek megfelelő biztonsági képességekkel, és akár rosszindulatú programokkal is megfertőződhetnek.

–       Ellopott eszközök – Az eszközök ellopása vagy elvesztése komoly veszélyt jelent az üzleti utazók számára, mivel ez fontos adatok nyilvánosságra hozatalához vezethet. Az eszközök elveszhetnek vagy ellophatók repülőtereken, szállodai előterekben, konferenciatermekben, bérelt autókban, de akár a nyílt utcán is.

Hogyan mérsékelhetik a munkáltatók a kiberbiztonsági kockázatokat?

A kiberbiztonság figyelmen kívül hagyása, amikor az alkalmazottak úton vagy külföldön vannak, káros lehet a vállalkozásra, illetve az egyére nézve is.

Egyetlen adatszivárgás okozhatja a vállalat vesztét is.

Íme néhány intézkedés, amelyeket a munkáltatók bevezethetnek az üzleti utazók kiberbiztonsági kockázatainak minimalizálása érdekében:

Hozzunk létre Wi-Fi irányelveket

A munkáltatóknak olyan szabályzatokkal kell rendelkezniük, amelyek előírják az alkalmazottaknak, hogy erősítsék meg a hálózat nevét és a pontos bejelentkezési eljárásokat, mielőtt a repülőtereken vagy szállodákban nyilvános Wi-Fi hálózatokhoz csatlakoznának. 

Kényes tevékenységeket, például banki vagy bizalmas munkával kapcsolatos projekteket, nem szabad nyilvános Wi-Fi hálózatokon végezni. 

Az automatikus csatlakozást is jobb, ha letiltjuk, hogy az eszközök ne csatlakozzanak automatikusan a Wi-Fi hálózatokhoz.

Virtuális magánhálózat (VPN) használatának bevezetése

VPN-en keresztül az összes online forgalom egy titkosított „alagúton” keresztül történik. 

Egy ilyen hálózat segíthet csökkenteni a kibertámadások kockázatát azáltal, hogy biztonságos kapcsolatot hoz létre a felhasználók és az internet között. 

A munkaadóknak létre kell hozniuk VPN-eket, és meg kell követelniük az alkalmazottaktól, hogy lehetőség szerint használják ezeket a hálózatokat, különösen üzleti utazások során.

Tartsunk biztonsági oktatást digitális értékekhez

Utazásunk során talán elkövetjük azt a hibát, hogy amint megérkezünk a célunkhoz, felügyelet nélkül hagyjuk eszközeinket.

Semmi esetre se hagyjuk elöl olyan eszközöket, amelyeken bizalmas információkat tárolunk. 

Alkalmazottainkat utasítsuk arra, hogy erős jelszavakat használjanak, többtényezős hitelesítést alkalmazzanak, illetve zárják le eszközeiket a szoba széfjében, amikor elhagyják a helyiséget.

Emellett nem árt figyelmeztetni az utazókat, hogy csak a legfontosabb eszközöket vigyék magukkal. A felesleges technológiai eszközök szállítása növeli a lopás vagy adatvesztés esélyét.

Így csak olyan eszközöket vigyünk magunkkal az üzleti útra, amelyek feltétlenül szükségesek a munkavégzéshez.

Ne feledjük a rendszeres szoftverfrissítést

A kiberbűnözők általában az elavult szoftverekben keresik a biztonsági hibákat. 

Figyelmeztessük alkalmazottainkat, hogy ne feledkezzenek meg a rendszeres szoftverfrissítésről.

Készítsünk tervet 

Azt sem zárhatjuk ki teljesen, hogy mi történik abban az esetben, ha megtörténik a baj. Készítsünk konkrét tervet, amely felvázolja azokat a lépéseket, melyeket elengedhetetlenek, ha bizalmas információkat tartalmazó eszközeinket feltörik vagy ellopják.

Soha ne feledjük, hogy az üzleti utazók érzékeny információkat visznek magukkal utazásaik során, így sebezhetővé, célponttá válnak. A fent említett megfelelő óvintézkedések azonban segíthetnek az adatokat, eszközöket biztonságban tartani.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink