HU

EN

Behatolásteszt

Penetrációs teszt

A penteszt előnyei

 • A behatolásvizsgálat segít azonosítani a rendszer vagy hálózat sebezhetőségeit, amelyeket a támadók kihasználhatnak. E sebezhetőségek kezelésével növelhető a biztonsági szintje, és csökkenthetők a kiberbiztonsági, adatvédelmi kockázatok.

 • Számos iparági szabályozás és szakmai irányelv megköveteli a rendszeres behatolásvizsgálatot. A vizsgálat elvégzése segíthet ezeknek az előírásoknak megfelelni.

 • A vizsgálat értékes információt nyújt egy rendszer vagy hálózat biztonsági értékelésébe, így megalapozott döntések hozhatók a a fejlesztésben, stratégia alakításában.

A penetrációs teszt, más néven penteszt, a biztonsági tesztelés egy olyan típusa, amely az ügyfél által engedélyezett számítógépes rendszer vagy hálózat elleni támadás szimulálását jelenti, annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a sebezhetőségeket és gyenge pontokat, amelyeket rosszindulatú támadók kihasználhatnak.

Ekkor válaszd

 • Ha a webszolgáltatásaidat vagy rendszereidet még nem tesztelték.
 • Ha szeretnéd céged webszolgáltatásait élőben egy szimulált hackertámadásnak kitenni, hogy lásd milyen sebezhetőségei vannak és ezeket mennyire lehet kiaknázni.
 • Ha bug bounty programot szeretnél indítani, de előtte szeretnéd felfedezni a legkritikusabb sérülékenységeket.

Legyen szó bármilyen szolgáltatásról, ahol ügyfelek, felhasználók adatai kezelése történik, a szolgáltatásba vetett bizalom a biztonság garantálásával kezdődik. Ez a fajta elkötelezettség rendszeres behatolásvizsgálattal vagy más sérülékenységek felderítését célzó szolgáltatások igénybevételével is történhet, amely segíthet a bizalom kiépítésében az ügyfelek, partnerek és felhasználók körében.

Célzott vizsgálat

A megfelelő teszt elindítása a szervezet egyedi igényeitől és kockázataitól függ. Egy átfogó pen-tesztelési stratégia többféle tesztelést is tartalmazhat a szervezet biztonságának értékelésére. Alkalmazhatók adott rendszer vizsgálatára, kombinálhatók más vizsgálati típusokkal, kiegészíthetők bug bounty szolgáltatással. A cél annak megállapítása, hogy a támadó hozzáférhet-e bizalmas adatokhoz vagy rosszindulatú kódot futtathat-e a webes alkalmazásban, mobil appliáción keresztül.

 • Hálózati

  A tesztelés ezen típusa a hálózati eszközök, például routerek, switch-ek és tűzfalak sebezhetőségének azonosítására összpontosít. A cél annak megállapítása, hogy egy támadó képes-e illetéktelenül hozzáférni a hálózathoz.

 • Webes alkalmazás

  A vizsgálat ezen típusa a webes alkalmazások sebezhetőségének azonosítására összpontosít, mint például az SQL-injection, a cross-site scripting és a hitelesítés megkerülése (authentication bypass).

 • Mobilalkalmazások

  A pen-teszt ezen típusa a mobilalkalmazásokban található sérülékenységek, például a nem biztonságos adattárolás, a hitelesítés megkerülése és a kódinjektálás azonosítására összpontosít.

 • Vezeték nélküli hálózat

  A sebezhetőségének azonosítása kiterjed az olyan vizsgálatokra, mint például a gyenge titkosítás, a nem engedélyezett hozzáférési pontok és a jogosulatlan hozzáférés.

 • Pszichológiai manipuláció

  Más néven Social engineering egy a penetrációs tesztek közé sorolható, azonban módszertanában eltérő vizsgálat, amely nem technikai sérülékenységeket derít fel, hanem a szervezet biztonsági szabályzatainak és eljárásainak hatékonyságát teszteli azáltal, hogy megpróbálja rávenni az alkalmazottakat bizalmas információk kiszivárogtatására vagy nem engedélyezett műveletek végrehajtására.

Hogyan működik

 • Tervezés

  A vizsgálatba bevont célrendszerrel vagy hálózattal kapcsolatos információk, például IP-címek, tartománynevek és operációs rendszerek meghatározása, a vizsgálati módszertan kiválasztása.

 • Automatizált vizsgálat

  A rendszer vizsgálatának megkezdése automatizált szoftverek segítségével. A vizsgálat felderíti például nyitott portokat, kapcsolt szolgáltatásokat és szoftververziókat.

 • Manuális vizsgálat

  Az automatikus vizsgálatban kapott eredmények alapján a feltárt sérülékenységek manuális visszaellenőrzésével és azok kihasználásával folytatódik. A tesztelés során a jogosultsági szintek emelése vagy a hálózaton belüli interakciók végrehajtása történik, amelyek segítenek azonosítani a további sérülékenységeket.

 • Jelentés

  A vizsgálat eredményeként jelentés készül, amely ismerteti az azonosított sebezhetőségeket, a kihasználásukra használt módszereket és a javításra vonatkozó ajánlásokat.

Kérd ingyenes bemutatónkat

Black-box Grey-box White-box
Cél
Valódi támadás szimulálása
Belső felhasználói oldalról végzett támadás szimulálása
Privilegizált felhasználó oldali támadás szimulálása
Hozzáférés szintje
Nincs azonosítás, belépési információ.
Néhány belső információ, regisztrált fiók
Teljes hozzáférés
Előny
A tesztelés a támadó szemszögéből történik.
Hatékonyabb a black-box tesztnél
Átfogóbb, mélyebb vizsgálat
Hátrány
Időigényes, és nagyobb a valószínűsége a sebezhetőség fel nem derítésének.
Nem egy külső szimulált támadást reprezentál.
Több adatot (pl. forráskódot) kell a tesztelőnek átadni.

Vizsgálat típusai

 • Black-box

  Ez egy olyan pen-teszt, ahol a tesztelőnek nincs előzetes ismerete a tesztelt rendszerről vagy hálózatról. A tesztelő korlátozott információkat kap, és saját magának kell felderítést végeznie és azonosítania a sebezhetőségeket. Ez a fajta tesztelés egy külső támadó támadását szimulálja, aki kevés ismerettel rendelkezik a célrendszerről.

 • Grey-box

  A tesztelő korlátozott ismeretekkel rendelkezik a tesztelt rendszerről vagy hálózatról, például felhasználói hitelesítő adatokkal vagy hálózati ábrákkal, de nem rendelkezik teljes hozzáféréssel.

 • White-box

  Ez a pen-teszt egy olyan típusa, ahol a tesztelő teljes mértékben ismeri a tesztelt rendszert vagy hálózatot, beleértve a forráskódhoz, hálózati rajzhoz és egyéb dokumentációhoz való hozzáférést. Ez a fajta tesztelés egy bennfentes vagy a célrendszert ismerő támadó támadását szimulálja.