HU

EN

Részletesen a brute force támadásról

A mai digitális korban a kibertámadások egyre gyakoribbak, és az egyik legelterjedtebb támadástípus a „brute force”, vagyis a nyers erő támadás. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, mi az a brute force támadás, hogyan működik, és mit tehetünk a biztonság érdekében.

Mi az a brute force támadás?

A brute force támadás egy jelszó kitalálásának módszere a karakterek minden lehetséges kombinációjával, amíg a támadó meg nem találja a megfelelőt. Ezt a fajta támadást gyakran alkalmazzák olyan rendszerek ellen, amelyek gyenge jelszavakkal rendelkeznek, vagy nem rendelkeznek jelszóházirenddel. A kezdő hackerektől a profi támadókon át mindenki által használt módszer, a rutinosabbak pedig már automata eszközök segítségével hajthatják végre a támadást.

Hogyan működik a brute force támadás?

A brute force támadás során a hackerek a karakterek minden lehetséges kombinációját kipróbálják, amíg meg nem találják a megfelelő jelszót. Ez azt jelenti, hogy a támadó a jelszó összetettségétől és a számítási teljesítménytől függően néhány perc vagy óra alatt több millió jelszóval próbálkozhat.

Például, ha egy felhasználónak nyolc karakter hosszú jelszava van, és csak kisbetűket tartalmaz, akkor több mint 200 milliárd lehetséges kombináció létezik. Ha egy támadó másodpercenként egymillió jelszóval próbálkozhat, akkor is több mint 6 napba telne minden lehetséges kombináció kipróbálása. Ha azonban a jelszó gyenge, és csak gyakori szavakat vagy kifejezéseket tartalmaz, a támadó sokkal gyorsabban tudja megtalálni a megfelelőt.

Milyen típusai lehetnek a támadásoknak?

Hagyományos brute force támadások (Simple Brute Force Attacks): A hagyományos brute force támadásnál a támadó minden lehetséges karakterkombinációt kipróbál, amíg meg nem találja a megfelelő jelszót. Ez időigényes folyamat, különösen a hosszú és összetett jelszavak esetén. A hagyományos brute force támadások továbbra is hatékonyak lehetnek gyenge jelszavak ellen, vagy ha a támadó elegendő számítási kapacitással rendelkezik.

Szótári támadások (Dictionary Attacks): A szótári támadás során szavakból, kifejezésekből vagy gyakran használt jelszavakból álló listát használnak a helyes jelszó kitalálására. A támadó használhat előre elkészített szótárakat, vagy létrehozhat egyéni szótárakat a célpontról gyűjtött információk alapján. A szótári támadások gyorsabbak, mint a hagyományos nyers erő támadások, mivel csökkentik a kipróbálható kombinációk számát.

Hibrid támadások (Hybrid Brute Force Attacks): A hibrid támadás egyesíti a hagyományos nyers erő és a szótári támadások technikáit. A hibrid támadások során a támadó a gyakori jelszavak szótárát használja, és azok változatait, például számokat, szimbólumokat és betűket ad hozzá. 

Fordított támadások (Reverse Brute Force Attacks): Olyan típusú támadás, amelyben a támadó egy ismert jelszó segítségével próbálja megtalálni a jelszóhoz társított megfelelő felhasználónevet vagy fiókot. Ebben a támadásban a támadó megpróbálja kikényszeríteni a felhasználónevet a gyakori felhasználónevek listájával, majd megpróbálja egyeztetni azokat a saját jelszavával. A fordított brute force támadásokat gyakran használják egy adott felhasználói fiókhoz való hozzáférésre, és sikeresek lehetnek, ha a támadó ismeri a fiók jelszavát.

Hitelesítési adatok (Credential Stuffing): A támadó egy webhelyről ellopott felhasználóneveket és jelszavakat használ, hogy megpróbáljon bejelentkezni más webhelyekre. A támadó kihasználja azt a tényt, hogy sok felhasználó ugyanazt a jelszót használja több fiókban, így könnyebben hozzáférhet ezekhez a fiókokhoz. A támadó automatizálhatja ezt a folyamatot, ami lehetővé teszi, hogy rövid időn belül nagyszámú fiókhoz férhessen hozzá.

Szivárványtábla támadások (Rainbow table attacks): A támadó a lehetséges jelszókivonatokat tartalmazó előre kiszámított táblázatot használja a jelszavak gyors feltörésére. Az ilyen típusú támadások során a támadó létrehoz egy táblázatot az összes lehetséges jelszóról és a hozzájuk tartozó kivonatokról, majd ezt a táblát használja fel a jelszavak feltörésére. A szivárványtáblás támadások nagyon gyorsak és hatékonyak lehetnek, de jelentős számítási erőforrásokat igényelnek a táblák létrehozásához.

Jelszószórás (Password spraying): A támadó gyakori jelszavak listáját használja több fiókhoz való hozzáféréshez. Az ilyen típusú támadások során a támadó egy kis számú, gyakran használt jelszóval próbálkozik sok különböző fiók ellen, ahelyett, hogy több jelszót próbálna ki egyetlen fiók ellen. Ezt a technikát gyakran alkalmazzák olyan szervezetek ellen, ahol sok felhasználó hasonló vagy gyenge jelszavakkal rendelkezik, így a támadó könnyebben hozzáférhet nagyszámú fiókhoz. A jelszószóró támadások akkor lehetnek sikeresek, ha a támadó képes azonosítani a sok fiók között megosztott gyenge jelszót.

Mit tehetsz, hogy megvédd magad?

Az első és legfontosabb lépés az erős jelszavak használata. Az erős jelszó legalább 12 karakter hosszú, és vegyesen tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és szimbólumokat. Emellett érdemes kerülni a gyakori szavakat, születési dátumokat, kiskedvencünk nevét stb.

Az is fontos, hogy minden fiókhoz más jelszót használjunk, így, ha egy jelszót sikerül is feltörniük, nem fognak egyből hozzáférni az összes fiókhoz.

Egy másik hatékony módja annak, hogy megvédjük magunkat a brute force támadásoktól, ha lehetőség szerint engedélyezzük a kéttényezős hitelesítést (2FA). A 2FA további biztonsági réteget ad fiókunkhoz azáltal, hogy a jelszó mellett egy egyszeri, ideiglenes kódot is megkövetel, amelyet a telefonunkra vagy e-mailünkre küldenek. Ez sokkal nehezebbé teszi a támadók számára a hozzáférést a fiókhoz, még akkor is, ha a jelszót már kitalálták.

Egy másik hatékony módszer a bejelentkezési kísérletek számának korlátozása, amelyet a felhasználó egy bizonyos időn belül megtehet. Ez megakadályozza, hogy a támadók túl gyorsan próbálkozzanak túl sok kombinációval. Beállítható például, hogy 10 sikertelen kísérlet után 30 mp-es zárolás következzen.

A brute force támadások tehát komoly veszélyt jelentenek az online fiókok biztonságára nézve. A céges hálózatokba való bejutással érzékeny adatokhoz juthatnak hozzá, rosszindulatú programokat terjeszthetnek vagy akár a vállalat hírnevét is tönkretehetik. Erős jelszavak használatával, kéttényezős hitelesítés engedélyezésével és egyéb biztonsági intézkedésekkel azonban jelentősen csökkenthetjük az ilyen típusú támadások áldozatává válásának kockázatát. 

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink