HU

EN

Kiberbiztonsági trendek 2023-ban

A kiberbiztonság az internethez csatlakoztatott eszközök és szolgáltatások védelme a hackerek és a számítógépes bűnözők rosszindulatú támadásaitól.

Az üzleti élet területén 2022-ben a kiberbiztonság területe is kevesebb meglepetést hozott magával, mint ahogyan azt a korábbi években tapasztaltuk.

Ehelyett inkább azt figyelhettük meg, hogy az elmúlt néhány évben kibontakozó trendek kezdtek tisztább formát ölteni.

Mit tapasztaltunk 2022-ben?

Mielőtt a jövőbe néznénk, térjünk egy kicsit vissza a múltra.

–       2022-ben a social engineering volt az egyik legveszélyesebb hackelési technika

–       A vállalatoknak meggyűlt a bajuk a rossz jelszóhasználattal is

–       Az intelligens eszközök elleni támadások száma is megnőtt

–       A vállalatok halogatták a biztonsági hibák kijavítását

De mire számíthatunk 2023-ban?

Az IoT eszközök (dolgok internete) 

Talán senkinek sem kell bebizonyítanunk, hogy minél több eszközt csatlakoztatunk egymáshoz, illetve egy hálózathoz, annál több ajtó nyílik ki a hackerek számára, amellyel hozzáférhetnek személyes adatainkhoz.

2023-ra azt jósolják, hogy 43 milliárd IoT eszköz lesz csatlakoztatva a világon.

Az IoT eszközökbe beletartoznak például a háztartási gépek, az autók vagy az ipari gépek is. Mivel ezeket az eszközöket nem gyakran használják kényes adatok tárolására, így a gyártók nem is feltétlenül törekednek arra, hogy a biztonsági javításokat elvégezzék és a frissítéseket folyamatosan figyelemmel kísérjék.

Az elmúlt évben azonban bebizonyosodott, hogy habár adatok nincsenek tárolva ezeken az eszközökön, a támadók azért előszeretettel használják őket más hálózati eszközök eléréséhez.

A felhő is potenciálisan sebezhető

Egyre több szervezet használ felhős megoldásokat, ezért a biztonsági intézkedéseket folyamatosan figyelemmel kell kísérni és frissíteni kell az adatok szivárgás elleni védelme érdekében. 

Bár már vannak olyan felhőszolgáltatók, mint például a Google, Amazon vagy Microsoft, amelyek jól fel vannak szerelve biztonsággal, azonban a felhasználói oldal jelenti a hibák, rosszindulatú szoftverek és adathalász támadások jelentős forrását.

Az otthoni munkavégzés is prioritássá válik kiberbiztonsági szempontból

Ahogy már említettük, az elmúlt 1-2 évben egyre gyakoribbá vált az otthoni munkavégzés. Az irodában való munkavégzés során, elég egyszerűen tudták ellenőrizni és frissíteni a vállalati laptopokat és telefonokat.

Így kevesebb esély volt arra, hogy kémprogramok és más rosszindulatú programok települjenek az eszközökre, illetve további megelőző intézkedéseket is könnyebb volt végrehajtani.

2023-ban folytatódni fog az, ami 2022-ben elkezdődött: a dolgozók egyre nagyobb valószínűséggel használnak személyes eszközöket, így újabb kihívások is jelennek meg.

Ez oda vezethet, hogy az alkalmazottak akaratlanul is adathalász támadások áldozataivá válhatnak. Mivel egyre többen dolgoznak távolról, fennáll annak a veszélye, hogy olyan csapatokban dolgoznak, ahol nem ismerik egymást, így könnyen megszemélyesítési csalások áldozataivá válhatnak.

A zsarolóvírus támadások esélye szintén megnő a távoli munkavégzés során, ahol kevesebb védelmi intézkedést tud egy vállalat fenntartani.

A zéró bizalom elvének alkalmazása továbbra is nőni fog

Egyre elterjedtebb a zéró bizalom elve, ami a következő szerint működik: soha ne bízz, mindig ellenőrizz!

A zéró bizalom elve egy olyan rendszer, ahol a felhasználók csak azokhoz az adatokhoz férnek hozzá, amelyekre feltétlenül szükségük van. A rendszer lényege a folyamatos személyazonosság ellenőrzés: A hálózathoz hozzáférő személyeket hitelesíteni kell, ami védelmet nyújt a lehetséges adatszivárgások ellen.

Mesterséges intelligencia lehetőségei (AI)

A mesterséges intelligencia bevezetése óriási változásokat hozott a kiberbiztonságban. Az AI kiemelkedően fontos például az olyan területeken, mint az épületek automatizált biztonsági rendszerei, a természetes nyelvfeldolgozás, az arcfelismerés vagy az automatikus fenyegetések észlelése.

Sajnos ezt a technológiát intelligens rosszindulatú programok és támadások fejlesztésére is alkalmazzák, de szerencsére az új támadásokat is előre jelezhetik és azonnal értesíthetik az adminisztrátorokat a fenyegetésekről.

Védelem Bug Bountyval

Az újév talán olyan kihívásokat is tartogat a vállalatok számára, amelyekre még nem készültek fel. Azonban még most sincs késő, hogy bebiztosítsd magad és vállalatod a hackerek és az egyre fejlettebb támadásaik ellen! 

A kiberbiztonsági trendek minden évben változnak, a hackerek azonban állandóak, és emiatt folyamatosan új kihívásokkal kell szembenéznünk.

A Bug Bounty program során olyan etikus hackerekkel dolgozhatsz együtt, akik tesztelik rendszereidet és felfedezik a sérülékenységeket, mielőtt a rosszakaró hackerek használnák ki őket.

Te milyen kiberbiztonsági trendekre számítasz 2023-ban?

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink