HU

EN

Így védd meg vállalatodat az adatszivárgástól

Nap mint nap hallani különböző adatszivárgásokról. A kisebb vállalkozások mellett, tekintélyes vállalkozások is esnek áldozatául a kiberfenyegetésnek.

A félelmetesen növekvő adatszivárgási trend elleni legjobb védelem az, ha megelőzzük azokat az eseményeket, amelyek adatszivárgást okozhatnak. Minden adatszivárgást azonosítani és orvosolni kell, mielőtt a kiberbűnözők felfedeznék.

Mi az adatszivárgás?

Az adatszivárgás az érzékeny adatok figyelmen kívül hagyása, akár elektronikusan, akár papír formátumban. Adatszivárgás történhet a belső vagy külső eszközökön, például külső merevlemezeken vagy laptopokon keresztül.

Ha egy kiberbűnöző adatszivárgást észlel, az információ segítségével felvértezheti magát egy adatszivárgás elleni támadásra.

Az érzékeny információknak tekinthetőek például a személyazonosításra alkalmas adatok, nevek, elérhetőségek, pénzügyi adatok. 

Az adatszivárgásnak négy fő kategóriája van: ügyféladatok, céginformációk, üzleti titkok és elemzések.

Ügyféladatok: A legnagyobb adatvédelmi incidensek közé tartozik az ügyféladatok kiszivárogtatása, amely személyes azonosításra alkalmas adatokat tartalmaz. Az ügyféladatok minden cégnél egyediek, azonban az ügyfelek bizalmas információi a következők bármelyikét tartalmazhatják:

–       Ügyfelek nevei

–       Címek

–       Telefonszám

–       E-mail címek

–       Felhasználónevek

–       Jelszavak

–       Kártyaszámok

Cégadatok: A kiszivárgott vállalati információk érzékeny belső tevékenységeket fednek fel. Az ilyen adatok kiszivárogtatása általában a versenytársak legyőzésére szolgálnak.

Ilyen lehet például:

–       Belső kommunikáció

–       Teljesítmény adatok

–       Marketing stratégiák

Üzleti titkok: Ez az adatszivárgás legveszélyesebb formája a vállalkozások számára. A szellemi tulajdon eltulajdonítása tönkreteheti egy vállalkozásban rejlő lehetőségeket.

Az üzleti titok adatszivárgása a következőket foglalhatja magában:

–       Közelgő terméktervek

–       Szoftver kódolás

–       Szabadalmaztatott technológiai információk

Elemzések: A különböző elemzésekhez kapcsolódó szoftverek nagy adatkészletet tartalmaznak, melyek különösen vonzóak lehetnek a hackerek számára. 

Elemzéshez kapcsolódó adat lehet például:

–       Ügyfélviselkedési adatok

Nézzünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy védhetjük meg vállalatunkat az adatszivárgástól: 

Harmadik fél kockázata

Előfordulhat, hogy a harmadik fél, akivel szerződést kötünk, nem veszi olyan komolyan a kiberbiztonságot, mint a saját vállalatunk. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe mielőtt elkezdjük a közös munkát, és folyamatosan kísérjük figyelemmel, hogy nem fenyegeti-e őket adatszivárgás veszélye. 

Egyedi, erős jelszavak használata 

Olyan jelszavakat használjunk, melyek tartalmaznak betűket, számokat, speciális karaktereket, és legalább 8 karakterből állnak. Ne használjunk hozzá személyes adatot, mint például születési dátum, házastárs neve, kiskedvenc neve. 

Emellett fontos az is, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót több fiókhoz. Ha egy támadás során megszerzik a jelszavunkat, több fiókhoz is felhasználhatják. 

Ha nehezünkre esik fejben tartani a sok különböző jelszót, használjunk jelszókezelőt.

Megfelelő védelem, felkészültség

A kibertámadásokat gyakran felderítő kampányok előzik meg, hiszen a kiberbűnözőknek azonosítaniuk kell azokat a konkrét védelmeket, amelyeket meg kell kerülni a támadás során.

Az adatszivárgás megelőzési megoldások lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy azonosítsák és megerősítsék a biztonsági réseket, hogy megakadályozzák a felderítő kampányok lehetőségét.

Az érzékeny adatok azonosítása

Ahhoz, hogy megakadályozzuk az adatvesztést, azonosítanunk kell az összes érzékeny adatot. Ezeket az adatokat a biztonsági szabályoknak megfelelően be kell sorolni. 

Az összes érzékeny adat azonosítása és helyes besorolása után, a vállalkozások minden kategóriához a leghatékonyabb adatszivárgás megelőzési védelmet alakíthatják ki.

Adatok titkosítása

A kiberbűnözők nehezen tudják kihasználni az adatszivárgást, ha az adatok titkosítva vannak. 

Felhasználói engedélyek beállítása

Ha a bizalmas adatainkhoz olyan emberek is hozzáférhetnek, akiknek nincs rájuk szükségük, akkor ezeket a jogosultságokat meg kell szüntetni. 

Mindenről legyen másolat

Érdemes extra biztonsági másolatot készíteni a normál felhőszolgáltatón kívül, különösen a legfontosabb adatokról. 

Emellett néhány adatot tárolhatunk fizikai meghajtón is, amely megfelelően le van védve. 

A jó biztonsági mentések megvédhetnek minket az adatok szándékos megsemmisítésétől is. 

Biztonságtudatossági képzés alkalmazottaknak 

A felmérések szerint továbbra is a munkavállalók számítanak a leggyengébb láncszemnek. A képzések ellenére az alkalmazottak nap mint nap nyitnak meg gyanús e-maileket, amelyekben vírusok letöltése lehetséges. 

A munkaadók sokszor azt gondolhatják, hogy egy képzés elég. Egyszer elmondják, egyszer figyelmeztetik őket, innentől kezdve pedig mindenki tisztában van a veszélyekkel.

Ha komolyan szeretnénk megvédeni adatainkat, akkor szükséges a rendszer képzések beütemezése. Negyedévente-félévente érdemes egy-egy képzést megtartani, hogy jobban tudatosuljon a munkavállalókban. 

Maximálisan felkészítetted vállalkozásodat? 

Élj az extra védelem lehetőségével és nyiss Bug Bounty programot!

A Bug Bounty program során etikus hackerek tesztelik rendszereidet, alkalmazásaidat és felfedezik az összes előforduló sérülékenységet!

Ne hagyd, hogy adataid illetéktelen kezekbe kerüljenek! Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink