HU

EN

Így lehetsz biztonságban, ha ingyenes WiFit használsz

Az ingyenes WiFik rendelkezésre állnak bevásárlóközpontokban, repülőtereken, kávézókban, éttermekben, szállodákban, könyvtárakban és bizonyos tömegközlekedési eszközökön is.

Ezekre a hálózatokra emberek milliói csatlakoznak naponta.

A legtöbb ember azonban nincs tisztában azzal, hogy a nyilvános WiFik nem biztonságosak. Még akkor sem feltétlenül, ha jelszó szükséges a bejelentkezéshez. 

A hackerek azonban előszeretettel használják ki azt a tényt, hogy az emberek gyakran használják a nyilvános Wifiket. Így, ha megfelelő védelem nélkül teszed ezt, azzal kockára teszed adataid biztonságát.

1. Hackerek ugyanazon a hálózaton

A hackerek célja, hogy olyan hálózatokhoz kapcsolódjanak, ahol több felhasználó is jelen van. Ezért is kiváló célpont a nyilvános WiFi. 

Ahogy belép a hálózatra, könnyedén átveheti az irányítást. 

Az egyik leggyakoribb technika, hogy lehallgatásra használják ezeket a nyílt hálózatokat. Ezáltal képesek rögzíteni, megtekinteni az összes be- és kimenő adatot.

Ha engedélyezve van a fájlmegosztás, az is veszélyes lehet, hiszen így a hacker rosszindulatú programokkal fertőzött fájlokat küldhet.

2. Hamis WiFi hálózat

A hamis WiFi hálózatok pontosan ugyanúgy néznek ki, mint a valódiak, ezért egy átlag felhasználó valószínűleg nem is veszi észre a csalást.

Ezáltal hozzáférhetnek személyes adatainkhoz, érzékeny információkhoz.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy adatait biztonságban legyenek akkor is, ha nyilvános WiFire csatlakozol.

Ellenőrizd a hálózatot és kapcsold ki a megosztást

Jobb egy lépéssel a hackerek előtt járni, így mielőtt automatikusan csatlakoznál egy hálózatra, olvasd el a nevét. A hely tulaját, alkalmazottját is megkérdezheted, hogy ez a hálózat valóban hozzájuk tartozik-e. 

Mivel a fent említett példából is kiderült, hogy a hackerek gyakran hoznak létre hamis hálózatokat, így érdemes ellenőrizni a nevét.

Ha nincs más lehetőséged, és mindenképpen csatlakoznál nyilvános Wifihez, kapcsold ki a fájlmegosztási lehetőséget. 

Használj VPN-t

A VPN (virtuális magánhálózat) a nyilvános hálózatokon való böngészés legbiztonságosabb módja. Ez az egyik leghasznosabb eszköz, amellyel az emberek biztonságban tudják tartani adataikat, amikor bejelentkeznek a nyilvános hálózatokra.

A VPN titkosítja az adatforgalmat, és megfelelő védelemmel működik a felhasználó és a szerver között. Az ezen az „alagúton” áthaladó adatok nem lesznek láthatóak a hackerek számára, így nem férhetnek hozzá online tevékenységeinkhez.

Egy másik lehetséges előnye, hogy elfedi az IP-címünket, így a tartózkodási helyünk is védve lehet.

Használj HTTPS-t

Ha nincs lehetőséged VPN használatához, csak olyan webhelyeket keress fel, amelyek titkosítva vannak, ezáltal megvédheted adataidat az említett fenyegetésektől.

Ha a webhely címének elején megtalálható a HTTPS, az azt jelenti, hogy a böngésző és a szerver közötti kapcsolat titkosított, így az adatok biztonságban lesznek. 

Illetve a legtöbb böngésző lakat szimbólumot is tartalmaz a cím elején, jelezve, hogy a webhely titkosítást használ.

Engedélyezd a tűzfalat

A tűzfal bekapcsolása megakadályozhatja a hackerek jogosulatlan külső hozzáférését a rendszerhez. A tűzfal nem nyújt teljes védelmet, de ez egy olyan beállítás, amellyel már teszünk egy lépést a biztonság érdekében.

A tűzfal akadályként is működik, amely megvédi eszközét az adat alapú rosszindulatú programoktól. Aktívan figyeli a hálózatokból érkező adatokat, és ellenőrzi, hogy biztonságosak-e vagy sem. 

Ha rosszindulatú adatot észlel, azt blokkolja a tűzfal. 

Ne tölts le semmit, ne telepíts semmit

Soha ne tölts le vagy telepíts semmit, amikor nyilvános WiFi hálózatot használsz. 

Ne kattint azokra a felugró ablakokra, amelyek arra kérnek, hogy telepíts vagy tölts le valamit ahhoz, hogy bejelentkezhess az ingyenes hálózatba.

Kerüld a rendszer frissítéseket és egyéb frissítéseket nyilvános hálózaton. 

Használj vírusirtót

A vírusirtó szintén segíthet megvédeni adataidat nyilvános WiFi használat közben azáltal, hogy észleli a rosszindulatú programokat, amelyek a megosztott hálózat használata közben bejuthatnak a rendszeredbe. 

Mindig győződj meg arról, hogy az eszközre telepített vírusirtó program legújabb verzióját használod, hogy naprakész lehessen a program.

Első hallásra a nyilvános WiFi jó lehetőségnek tűnik, hiszen lehetővé teszi, hogy bárhonnan elérjük családtagjainkat vagy munkához kapcsolódó tevékenységeinket.

Emellett pedig ingyen van, tehát nem a saját adatforgalmunkat kell elhasználnunk. 

Azonban ahogy a bejegyzésből is kiderült, számos veszélyt tartogat számunkra, így érdemes megfontolni a használatát.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Így védd meg vállalatodat az adatszivárgástól

Az okostelefonok legfőbb kiberbiztonsági fenyegetései

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink