HU

EN

Hogyan rombolja le az adatszivárgás ügyfeleid bizalmát?

Minden héten újabb információbiztonsági, adatvédelmi incidens kerül a hírekbe. Egy ilyen incidens hatása azonban sokkal többe kerülhet, mint az incidens kezeléséhez szükséges konkrét költségek.

Tanulmányok mutatták ki, hogy az adatszivárgás súlyosan károsítja a vállalat hírnevét, megítélését. Így könnyedén elveszíthetjük ügyfeleink bizalmát is.

Egy vállalkozásnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megelőzze az adatszivárgást. Sok vállalkozás azonban még mindig nem tesz semmit érzékeny adatainak védelmében, mert nincs tisztában a következményekkel.

Íme néhány oka annak, hogy egy adatszivárgás milyen károkat okozhat a vállalkozás életében:

Hírnév

A fogyasztók egy adatszivárgás során elveszítik a vállalkozásba vetett bizalmukat, különösen akkor, ha kiderül, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az adatok biztonságban maradjanak.

Minél érzékenyebb az információ, annál nagyobb hatással lesz a hírnévre és az ügyfelekre.

Gondolj csak bele. Melyik ügyfél szeretné, hogy a lakcíme, telefonszáma vagy a jelszava napvilágra kerüljön, amikor ezeket mind bizalmasan osztotta meg veled?

Még ha a fogyasztót nem is érinti közvetve az incidens, akkor is elveszítheti a bizalmát és az biztos, hogy messziről elkerüli a vállalkozást.

Költség

Az adatszivárgás utáni helyreállítás elmondhatatlanul drága.

Milyen költségek merülnek fel egy ilyen esetben?

–       jogi költségek

–       adatok biztonságát szolgáló új technológia

–       szervezet hírnevének javítása

–       bírság

–       új ügyfelek megszólítása

Egy nagyvállalat talán még fedezni tudja a költségeket, de egy kisvállalkozást biztosan megbénít egy ilyen incidens. 

A pénzbeli költségek azonban eltörpülnek amellett, hogy milyen nehéz lesz új ügyfeleket szerezni. Ugyanis hiába marad egy vállalatnak pénze, ha senki nem akar majd dolgozni vele.

Hogyan építsük vissza ügyfeleink bizalmát egy incidens után?

Készítsünk incidens kezelési tervet

Egy ilyen helyzetben szükségünk lesz egy tervre, amely bemutatja hogyan tudjuk minimalizálni a károkat, és megakadályozni, hogy a jövőben ez még egyszer megismétlődjön.

A biztonsági eseményt követően az egész vállalat követi ezt a tervet, és igyekszik helyreállítani a károkat, kivizsgálni a körülményeket és meghatározni a szükséges intézkedéseket.

A bizalom újjáépítése megköveteli, hogy mindent lépésről lépésre elvégezz és kiaknázd a felmerülhető problémákat.

Kérd tanácsadó segítségét

Az incidens felmérése azzal a kérdéssel kezdődik, hogy „Milyen adatok sérülhettek az esemény során?” 

Egy vállalat nagyon sokféle adattal rendelkezhet, így érdemes lehet egy szakértő segítségét kérni, aki segíthet annak felderítésében, hogy mi történt pontosan.

Ő szakértői szemmel látja a biztonsági réseket és átfogó tervet készíthet számodra. 

Nem feledkezhetünk meg az emberi hibákról sem, melyeket ugyanolyan fontos tisztázni és kezelni oktatással vagy különböző képzésekkel.

Számos biztonsági gyakorlat létezik, mint például a kéttényezős hitelesítés, az automatizált felderítés vagy akár a sérülékenységvizsgálat.

Hallottál már a Bug Bountyról?

A Bug Bounty során etikus hackerek tesztelhetik rendszereidet és fényt deríthetnek az összes sérülékenységre.

A program segítségével szolgáltatásaid, applikációid folyamatos tesztelés alá kerülhetnek, így azelőtt javíthatod ki a biztonsági réseket, mielőtt rosszakaró hackerek használnák ki.

Amikor az etikus hackerek hibát találnak, csapatunk átvizsgálja azt, majd pedig riportok formájában javaslatot kaphatsz a sérülékenységek kijavításához.

Az előnyök közé tartozik az is, hogy csak abban az esetben kell fizetned, ha az etikus hackerek sérülékenységet találnak. Ha a Te vállalkozásod bombabiztos, nincs mitől tartanod!

Így egyszerre spórolhatsz pénzt, és őrizheted meg ügyfeleid bizalmát!

Tájékoztasd a jelenlegi és jövőbeli ügyfeleidet

A biztonsági esemény, amennyiben ügyfeleket, felhasználókat is érintett, szükséges tájékoztatást nyújtani részükre. Ez tartalmazzon egyértelmű utasítást azzal kapcsolatban, hogy az érintett személyeknek mi a teendőjük, hogyan ellenőrizhetik személyes adataik biztonságát, milyen következmények várhatóak.

Sajnos azonban még a legátgondoltabb értesítés sem lehet garancia arra, hogy megtartsuk ügyfeleink bizalmát.

A legjobb, amit tehetsz, hogy naprakészen tartod rendszereid és folyamatosan informálod ügyfeleid a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban.

Kérdés esetén keress minket bizalommal!

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink