HU

EN

Ezért érdemes vírusirtót használni

Mi az a számítógépes vírus? 

A számítógépes vírus, amelyet néha rosszindulatú programnak is neveznek, olyan program, amely a tudtunk nélkül települ a számítógépre. 

Mit tehetnek a vírusok?

  • A számítógépen lévő összes adatot titkosítja, a támadó pedig pénzt kér az adatokért cserébe
  • Figyeli a billentyűleütéseket, így akár jelszavakat is könnyedén ellophat 
  • Bekapcsolhatja a számítógép mikrofonját, kameráját
  • Megváltoztathatja a számítógépek operációs rendszerét, illetve, ha nem távolítjuk el megfelelően, képesek újratelepülni.
  • Lassíthatja a számítógépeket.

Hogyan terjednek a vírusok? 

A vírusokat úgy tervezték, hogy gyorsan és könnyen terjedjenek, és ezt számos módon megtehetik. A leggyakoribbak a következők:

  • Mellékletek: Szinte bármilyen fájl tartalmazhat vírust. 
  • Rosszindulatú webhely: Egy webhely több helyről is tartalmaz képeket, cikkeket, hirdetéseket stb. Bizonyos webhelyeken pedig nem ellenőrzik megfelelően, hogy ezek a tartalmak mentesek-e vírusoktól. 
  • USB-meghajtók: A támadók nyilvános helyeken, például parkolókban és konferenciatermekben hagyják az USB meghajtókat, remélve, hogy valaki felveszi és behelyezi a számítógépébe. A behelyezéskor pedig kártevőt telepítenek az eszközre.

Mit kell tudnunk még a vírusokról?

A vírus tehát minden olyan nem kívánt program, amely a felhasználó tudta nélkül behatol a rendszerbe. Ahogy már említettük, képes önmagában szaporodni és nem kívánt műveleteket hajt végre az adott eszközön. 

Tekinthetünk rá úgy, mint egy betegségre. Ahogy az emberi vírusok betegséget okoznak az emberben, úgy a számítógépes vírusok is betegséget okoznak a számítógépnek.

Mik azok a vírusirtók?

A vírusirtó vagy víruskereső szoftver, ahogy a neve is mutatja, egy olyan program, amely a vírusok ellen dolgozik. 

Felismeri a vírust, majd eltávolítja azt a számítógépes rendszerből. Emellett pedig nemcsak a vírust távolítja el, hanem megakadályozza, hogy más hasonló vírusok a későbbiekben megfertőzzék számítógépünket.

A vírusirtó nélküli rendszer olyan, mint egy ház nyitott ajtóval. 

A nyitott ajtó becsalogatja a betörőket otthonunkba. Hasonlóképpen, ha számítógépünket védelem nélkül hagyjuk, ne lepődjünk meg, ha vírusos lesz az eszközünk.

Képzeljük el a következőt: A vírusirtónk biztonságiőrként működik. A vírus bekopogtat az ajtón, a biztonsági őr pedig leellenőrzi. Ha észleli, hogy ez egy vírus, nem engedi be az ajtón.

Nézzük milyen előnyökkel rendelkeznek a vírusirtók:

Védelem a vírusok ellen

A víruskereső szoftverek minden lehetséges vírust észlelnek, majd eltávolítják azokat. 

Fontos megjegyeznünk, hogy ezt azelőtt teszik, hogy a vírus kárt tehetne a rendszerben. Egy vírusírtó egy nap alatt több vírust is képes legyőzni, anélkül, hogy akár tudnál róla.

Ha egy vírus megtámadta a rendszeredet, képes átvinni barátaid, családtagjaid hálózatára. Így tehát, ha megvédenéd rendszeredet, valamit ismerőseid rendszereit, érdemes beszerezned egy vírusirtót.

Blokkolja a spameket és a hirdetéseket

Talán Te is tudod, hogy nagyon sok vírus előugró hirdetések, és nem biztonságos webhelyek segítségével jutnak be a számítógépbe.

Ezek a leggyakrabban használt átjárók a számítógép megfertőzéséhez, majd pedig a fájlok károsításához.

Védelem a hackerek ellen

A hackerek általában rosszindulatú vagy vírusos programot használnak, hogy hozzáférjenek áldozatuk számítógépéhez. 

Az áldozat tudta nélkül rosszindulatú programokat telepítenek a számítógépre. A hackerek ezt úgy is megtehetik, hogy rosszindulatú e-maileket küldenek az áldozatoknak. Ezután a hacker könnyedén feltörheti a kívánt fájlokat és programokat.

Ezt követően akaratuk szerint használhatják az áldozat adatait: törölhetik vagy megrongálhatják, és ellophatják, hogy később váltságdíjat követeljenek. 

Bizonyos vírusirtó programokkal rendszeres vizsgálatot végezhetünk, hogy észleljük a hackerek vagy hacker jelenlétét a számítógépes hálózaton.

Tehát a víruskereső szoftver teljes körű védelmet nyújt a hackerek ellen.

Védelmet biztosít a kivehető eszközökkel szemben

Valószínűleg veled is számtalanszor előfordult már, hogy számítógéphez csatlakoztatható eszközök segítségével (pl. pendrive) vittél át adatokat a számítógépre vagy fordítva.

Talán a csatlakozás után lelassult a számítógéped vagy akár össze is omlott, és fogalmad sem volt miért történik ez.

Az eszköz, amit a számítógépedhez csatlakoztattál vírusátviteli eszközként is funkcionálhat.

De ne aggódj, nem kell megszabadulnod ezektől a külső adattárolóktól, csupán szerezz be egy vírusirtó programot!

Védi adataidat és fájljaidat

A víruskereső szoftver figyelemmel kíséri a rendszeredbe belépő összes fájlt. Ezeket a fájlokat pedig megvizsgálja, így ellenőrizheti, hogy rosszindulatúak-e.

A vírusok könnyen átterjedhetnek a hálózatra fertőzött fájlok révén, és ezek károsíthatják adatainkat és fájljainkat. Akár értékes adatok elvesztését is elszenvedhetjük az ilyen vírusok miatt.

Így védd meg vállalatodat az adatszivárgástól

Sikerült meggyőznünk a vírusirtók fontosságáról?

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Trükkök, amelyekkel ellophatják a bankkártyád adatait

Mi a kiberbiztonság 5 fajtája? 

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink