HU

EN

Ezek a mobilalkalmazások fenyegetettségei

A mobileszközök gyorsan váltak az interakció legnépszerűbb módjaivá szerte a világon, és a felhasználók túlnyomó többsége mobilalkalmazásokon keresztül kapcsolódik ismerőseivel. 

Ez az okostelefonokra való támaszkodás azonban azt jelentheti, hogy a biztonság hiánya pusztító hatású lehet a felhasználó számára. 

A mobilalkalmazások biztonságát fenyegető veszélyek évről évre folyamatosan növekednek, emellett pedig a világjárvány és a távmunka is a támadások még erőteljesebb növekedéséhez vezetett.

Az alkalmazás fejlesztők felelőssége az, hogy a felhasználók a lehető legbiztonságosabban használhassák az adott applikációt.

Bejegyzésünk tartalmaz néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy alkalmazásod naprakész legyen a kiberbiztonsági támadásokkal szemben. 

Íme 7 tanács a mobilalkalmazások biztonságának megőrzésére 

1.     A kód zárolása 

A mobilalkalmazások biztonságossá tételének folyamata a kódolással kezdődik. Az alkalmazás fejlesztőjének törekednie kell az alkalmazás forráskódjának biztosítására, hiszen, ha nincs megfelelő védelemmel ellátva, a hackerek könnyedén megszerezhetik. 

2.     Mindig legyen tesztelés 

A tesztelést mindig figyelembe kell venni az alkalmazásfejlesztés során. Függetlenül az időkorlátoktól, soha ne halasszuk el az alkalmazás tesztelését a fejlesztés egyes szakaszaiban.

Ezáltal elkerülhető, hogy a hiányosságok felhalmozódjanak. A tesztelés során egy valós hacker próbálkozásait kell utánozni, hiszen csak így derülhet ki az esetleges sérülékenység.

–       Tesztelés Bug Bountyval

A Bug Bounty program során etikus hackerek tesztelik alkalmazásaidat. 

Mi lehetne annál kézenfekvőbb, mint hogy egy informatikailag képzett szakember, hacker gondolkodással segítő szándékkal segít felfedni a hiányosságokat?

A Bug Bounty 3 program lehetőséget is kínál Neked. 

Privát: választhatod a privát programlehetőséget, mely során az általad választott legjobb etikus hackerek vesznek csak részt a tesztelés folyamatában.

Publikus: a publikus program során, a platformra regisztrált összes etikus hacker részt vehet a tesztelésben, így az összes sérülékenység könnyedén felfedezhető.

Helyszíni: a saját munka környezetedben végezhető a tesztelés.

3.     Adatszivárgás elleni védelem

Az adatszivárgás a mobilalkalmazások biztonsági megsértésének egyik leggyakoribb forrása, de nagyobb probléma az, hogy csak későn veszik észre.

Amikor egy alkalmazásról beszélünk, amely felhasználói adatokat tartalmaz, semmi sem fontosabb, mint a szivárgások megelőzése.

Erre nincs varázs megoldás, egyszerűen csak ügyelni kell arra, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk az érzékeny adatok minden aspektusának titkosítására.

Azonban, ha mégis adatszivárgás történik, azonnal értesíteni kell a felhasználókat.

4.      Biztonsági csapat 

Az alkalmazás kezeléséhez érdemes biztosítani egy biztonsági csapatot, akik prioritásként kezelhetik felhasználók és az alkalmazás adatainak védelmét. 

5.     A felhasználók oktatása 

Előfordulhat, hogy Te mindent megtettél az alkalmazás adatainak védelmében, azonban a hacker valahogy mégis hozzájut bizalmas információkhoz.

A felhasználók ugyanis szintén egy bejáratot jelentenek a kiberbűnözők számára, így a fejlesztők felelőssége, hogy tájékoztassák a felhasználókat a legjobb biztonsági gyakorlatokról.

6.     Biztonságos keretrendszer 

A fejlesztés során ügyelj arra, hogy biztonságos keretrendszereket használj az alkalmazás elkészítésekor. Ez biztosítja, hogy hozzáférési szabályzatok biztonságosak legyenek, és megfeleljenek a Google Play és az Apple App Store irányelveinek. 

7.      Kétlépcsős hitelesítés 

A gyenge és egyszerű jelszavak a biztonsági incidensek elsőszámú forrása. Elkerülheted a támadások nagy részét, ha lehetővé teszed felhasználóidnak a kétlépcsős hitelesítést. 

Emellett pedig érdemes ösztönözni a felhasználókat az erős jelszavak használatára.

További tippeket itt olvashatsz.

Melyek a leggyakoribb fenyegetettségek?

Rosszindulatú programok

A rosszindulatú programok a leggyakoribb fenyegetések közé tartoznak, amellyel a mobilalkalmazások manapság szembesülnek.

Ez részben azért is van, mert ezek a programok folyamatosan fejlődnek és új formákat öltenek.

Ha ez a rosszindulatú program bekerül az üzleti környezetbe, az komoly problémákat okozhat az egész szervezet számára. 

–       Zsarolóprogram

A rosszindulatú programok egyik speciális formája, ami szintén gyakori a zsarolóvírus. Telepítéskor a zsarolóvírus képes lefagyasztani a mobileszközöket, amíg váltságdíjat nem fizetnek a támadónak. 

Sok esetben azonban még a váltságdíj kifizetése után sem férnek hozzá a felhasználók eszközeikhez. 

Az újabb verziók azonban már nemcsak az eszközön lévő fájlokat zárolhatják, hanem a felhőben lévő fájlokat is titkosíthatják.

Frissítések hiánya

A felhasználók gyakran elfelejtkeznek mobilalkalmazásaik frissítéséről, vagy csak szimplán nem tartják fontosnak. 

Egyes esetekben azonban nagy szükségünk lehet rájuk, hiszen ezek a frissítések sokszor hibajavításokat tartalmaznak.

Előfordulhat azonban az is, hogy a felhasználó telepíti az új frissítést, azonban a fejlesztők által a frissített verzió nem lett letesztelve. 

Az alkalmazásokat minden frissítés során tesztelni kell, hiszen ugyanúgy tartalmazhat biztonsági hibát, mint a létrehozásakor.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Hogyan használják fel ellenünk a hackerek a közösségi médiát?

Így lehetsz biztonságban, ha ingyenes WiFit használsz

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink