HU

EN

Az okostelefonok legfőbb kiberbiztonsági fenyegetései

Meglepődhet a megbízható mobileszközén leselkedő rejtett biztonsági fenyegetéseken.

Okostelefonjaink mindig karnyújtásnyira vannak tőlünk, de vajon hányan vagyunk tisztában a használatuk kockázataival? 

A mobiltelefon mindenki számára fontos eszköz, akár munkához akár magánélethez használjuk. Ezen vannak ismerőseink telefonszámai, nyaralások emlékei, dokumentumok másolatai, sokszor még az egyes fiókokhoz kapcsolódó jelszavakat is ezen mentjük el.

A mobiltelefonhoz kapcsolódó fenyegetések viszont egyre csak nőnek. A digitális csalásoknak 60%-át mobileszközök teszik ki. Ilyen lehet akár egy adathalász támadás, akár egy ellopott jelszó.

Ha telefonjainkat személyes ügyekhez is használjuk, például jelszavaink tárolására, banki adataink, feladataink intézéséhez, még fontosabbá válik a biztonság.

Ezért javasolják a szakemberek, hogy ne tároljunk személyes adatokat ezen az eszközön, habár mind tudjuk, hogy ez szinte lehetetlen.

Szerencsére azonban továbbra is biztonságban tudhatjuk okos eszközeinket, főleg hogyha folyamatosan tájékozódunk ezzel kapcsolatban, illetve megtesszük az óvintézkedéseket.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány veszélyt, melyek okostelefonjainkat fenyegethetik.

Adatszivárgás

Mielőtt új alkalmazást telepítünk okostelefonunkra, érdemes elolvasnia az apróbetűs részt is, ugyanis szinte minden alkalmazás adatokat gyűjt a telefonunkról. 

Ez lehet a nevünk, születési dátumunk, bankszámla adataink, keresési előzmények, fotók, névjegyzékek stb.

Ha ezeket az alkalmazásokat a hackerek feltörik, az összes begyűjtött adatot ellophatják, majd pedig csalásra használhatják fel. 

Ahhoz, hogy ezeket a problémákat elkerüld, csak azokat az információkat add meg az alkalmazás számára, amelyek feltétlenül szükségesek a működéséhez. Kerüld el azokat, ahol szinte minden személyes információra szükség van.

Az adatvédelemről itt olvashatsz.

Nyílt WiFi

Biztosan veled is előfordult, hogy bevásárlóközpontban rácsatlakoztál egy nyílt Wifi hálózatra, ugyanis jelszó nélkül lehetett használni. 

Ez a megoldás kényelmesnek tűnhet, azonban a közeledben bárki könnyedén kémkedhet az online tevékenységeid után. 

Előfordulhat az is, hogy a kiberbűnözők szándékosan létrehoznak egy nyíltnak tűnt hamis Wifi hotspotot, amelyre, ha rácsatlakozol, megszerzik az adataidat.

A legbiztonságosabb, ha csak olyan hotspotokhoz csatlakozol, amelyeket ismersz, és biztonságosnak gondolod. 

Adathalász támadások

A kiberbűnözők gyakran használnak e-maileket, szöveges üzeneteket és még hanghívásokat is, hogy becsapják célpontjaikat, azért, hogy megszerezzék a jelszavukat, rávegyék őket, hogy rákattintsanak egy hivatkozásra a rosszindulatú programok letöltéséhez, vagy megerősítsenek egy tranzakciót. 

Az adathalászat továbbra is az egyik leggyakoribb támadási forma, és legtöbbször sikeresnek is tekinthető a felhasználók figyelmetlensége miatt.

Annak érdekében, hogy elkerülhesd ezeket a támadásokat, mindig ellenőrizd a feladót, illetve ne kattints levélen keresztül érkezett linkre.

Kémprogramok

Óvakodj azoktól az alkalmazásoktól, amelyek azt írják, hogy figyelemmel kísérik tevékenységeidet. 

Illetve olyan kémprogramok is léteznek, melyeket házastársunk, munkaadónk telepíthet azért, hogy megfigyelje hollétünket, tevékenységünket.

Ezekkel a programokkal e-maileket olvashatnak, figyelhetik a telefon helyzetét, lehallgathatják beszélgetéseinket stb. 

Rosszindulatú alkalmazások

Az alkalmazásoknál is előfordulhat, hogy „túl szép, hogy igaz legyen.” Amikor például ingyenes hozzáférést biztosít valamihez, aminek fizetősnek kellene lennie, az valójában vírust is tartalmazhat. 

Nagy örömmel letöltjük ezeket az alkalmazásokat, majd az ingyenes anyagok helyett egy lezárt telefonnal találjuk szembe magunkat. Más esetekben akár az alkalmazás segítségével pénzt is utalhatnak a támadó számlájára. 

Mielőtt letöltesz valamit, mindig olvasd el a felhasználói véleményeket, és bizonyosodj meg hitelességéről.

Gyenge jelszavas biztonság

A mai napig nagyon sokan ugyanazt a jelszót használják a legtöbb fiókhoz. Egyszerűnek gondolják, hiszen csak 1 maximum 2 jelszót kell fejben tartani. 

Ez azonban nagy előnyt jelent a kiberbűnözők számára, hiszen, ha az egyik fiókot feltörik, könnyedén hozzáférhetnek a többihez is. 

A fiókok hackerekkel szembeni védelme érdemes többtényezős hitelesítést beállítani, valamint egy jelszókezelő alkalmazás használatát megfontolni. Ez alkalmas egyedi jelszavak létrehozására és tárolására is.

Elavult eszközök

Mikor frissítetted utoljára a telefonodat, alkalmazásaidat? 

Amikor kijön egy frissítés, érdemes minél hamarabb letölteni, hiszen sérülékenységek javítását tartalmazhatja. 

Ha a telefonod olyan régi, hogy már nem képes fogadni a frissítéseket, érdemes lehet lecserélni.

Személyazonosság lopás

A személyazonosság ellopása is egyre gyakoribb eset. A közelmúltban tolvajok lopott személyazonosságokat használtak fel új mobiltelefon-fiókok megnyitására, vagy egy meglévő fiók eltérítésére és telefonok frissítésére.

Biztosítsd telefonodat PIN-kóddal, illetve biztonságos jelszóval. 

Összefoglalva tehát, hogyan védheted meg készülékedet?

Amellett, hogy a felsorolt ​​fenyegetésekkel szemben megteszed a szükséges óvintézkedéseket, letölthetsz vírusírtó programot is a készülékedre az extra biztonság érdekében. 

Előző blogbejegyzésünket itt találod.

Szolgáltatásainkkal, Bug Bounty programmal kapcsolatban keress minket bizalommal!

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink