HU

EN

A digitalizáció lehetőségei és kockázatai

A digitalizáció rengeteg különböző lehetőséget teremtett a vállalatok számára. Nem meglepő azonban, hogy a sok személyes információ jelenléte az online térben a hackerek számára is igencsak csalogató.

A személyazonosság lopás, jelszó feltörés csak néhány példája a digitalizációval járó fenyegetések közül.

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a digitalizáció lehetőségeit és kockázatait.

A csatlakoztatott eszközök növekedése

Mióta vagyunk jelen az interneten? Mióta léteznek a számítógépek? Ez talán csak néhány évnek tűnik, azonban, ha az asztalodra tekintesz, rájöhetsz milyen sok egymáshoz kapcsolódó tárgy része már az életünknek.

Laptop, telefon, tablet, okosóra stb.

Olyan készülékek, amiket a nap 24 órájában használunk, és nélkülük már nehezen bírjuk ki. 

A digitalizáció megváltoztatta mind a magán életünket, mind a szakmai életünket.

Természetesen, mint minden érmének, a digitalizációnak is két oldala van. 

Egy vállalatvezetőnek pedig tudnia kell, hol a határ, hogyan tudja 100%-ig garantálni az IT biztonságot egy vállalatnál.

Természetesen léteznek a biztonság elősegítésére eszközök, szoftverek, de elég egy kis ajtót nyitva hagyni, és máris fennáll a feltörés veszélye.

A digitalizáció lehetőségei 

A digitalizációnak számos előnye van. Ha már csak arra gondolunk, hogy a világ másik felén élő családtagokat, barátokat egy pillanat alatt elérhetjük telefonon/videochaten. 

A világunkban már számtalan olyan lehetőség van, ami csak a digitalizációnak, mesterséges intelligenciának, és egyéb technológiáknak köszönhető.

Milyen előnyei lehetnek az összekapcsolt világnak?

Az összekapcsolt világnak számos előnye van. Általában a következőket kínálják nekünk 

Például egy páciens egészségi állapotát könnyedén nyomon követhetjük.

Vagy a begyűjtött adatok segítségével az ügyfelek kívánságaiknak megfelelően személyre szabhatjuk a termékeket, szolgáltatásokat.

Ellenőrzés alatt tarthatjuk a folyamatok helyességét, így időben kaphatunk riasztást a felmerülő problémáról.

Képesek vagyunk otthonról végezni a munkánkat, esetleg különböző országokban lévő emberek számára ugyanabban az időpontban meetinget tarthatunk, nagy mennyiségű adatot gyűjthetünk össze és oszthatunk meg stb.

Ezekről az előnyökről sohasem feledkezhetünk meg, hiszen könnyebbé teszik a mindennapi életünket.

Az érem másik oldala: a digitalizáció kockázatai

A digitalizáció lehetőségei jobban vonzzák a hackereket, mint eddig bármi más. 

A számítástechnikai bűnözés azonban túl nagy kockázatot jelent egy vállalat számára. Akár pénzbeli, akár reputációs veszteségekről beszélünk, mindkettő bekövetkezhet.

Például a hálózaton elérhető érzékeny adatok megszerzése, súlyos következményeket von maga után.

Ahhoz, hogy az információáramlás egy vállalatnál hatékonyan működjön, természetesen meg kell nyitni a számítógépes rendszereiket. Ezáltal azonban kockázatoknak teszik ki az adatokat.

A legtöbb támadás kívülről érkezik, de előfordulhat, hogy a forrás a vállalaton belül van.

Ezért fontos a megelőzés, a védekezés.

Milyen támadásokról beszélhetünk?

Vírusok

Vírusok, például zsarolóvírusok és más vírusok, amelyek megakadályozzák a rendszerhez való hozzáférést, titkosítják a fájlokat, és akár pénzt kérnek az adatok visszaszolgáltatásáért cserébe.

Manipuláció

A social engineering vagy más néven pszichológiai manipuláció magába foglalja az olyan technikák alkalmazását, amelyek nem számítógépes, hanem pszichológiai szempontból hatnak. Az emberek jóhiszeműségét használják ki. Használhatják fontos információk, például banki adatok megszerzéséhez.

Adatszivárgás

Az adatszivárgás történhet egy külső támadás miatt, mely során. előfordulhat, hogy a rendszer hibáját még nem azonosították, a támadó pedig ezt a rész használja ki.

Adatszivárgás előfordulhat akkor is, ha az alkalmazott nem megbízható csatornákon keresztül osztott meg bizalmas információkat, vagy történhet akár elvesztett adathordozók miatt is.

Az adatszivárgás egy része kivédhető megfelelő szoftverek, hatékony módszerek segítségével.

Hogyan garantálható a biztonság a vállalatokon belül?

A cégvezetőnek, esetleg egy kiberbiztonságra specializálódottszemélynek, vezetőnek kell meghoznia a döntést, hogy melyik módszer lenne a vállalkozás védelmének legjobb módja.

A vállalati adatok gyűjtése például elengedhetetlen, hiszen ez hatékonyabbá teszi a folyamatokat. A felhőbe való feltöltésük pedig szintén kedvező lehet, hiszen bárhol, bármikor elérhetővé válnak számunkra.

–       Indíts Bug Bounty programot

A Bug Bounty program segítségével még időben felfedezhetővé válnak a sérülékenységek. A program során az etikus hackerek minden tudásukat bevetik, a rosszakaró hackerek fejével gondolkoznak, és feltárják a gyengeségeket, mielőtt a rosszakaró hackerek tennék meg ugyanezt.

Egy sikeres, fejlődni vágyó vállalkozás nem ragadhat a múltban, haladnia kell a korral, így lassan, de biztosan teret kell engednie a digitalizációnak. Mindezt lehetőleg úgy tegye, hogy az információs rendszerei biztonságát figyelemmel kíséri.

Kapcsolódó bejegyzésünket itt olvashatod.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink