Netflix adathalász kísérletek

Napjainkban az adathalász csalások egyre nagyobb teret kapnak, így nem meglepő, hogy a Netflix is célponttá vált. 

Több esetben most már az embereket veszik célba, hiszen ők a biztonsági rendszerek leggyengébb célpontjai. 

A támadások során a csalók gyakran egy ismert, népszerű szervezetnek álcázzák magukat, most ezekhez a támadásokhoz a Netflixet is felhasználták. 

A Netflix ugyan figyelmezteti előfizetőit, hogy óvakodjanak ezektől a csaló levelektől, de sokan még így is bedőlnek nekik.

Ennek oka pedig az, hogy annyira meggyőzőek a levelek, hogy a felhasználó egy pillanatig sem habozik, amikor rákattint a benne szereplő hivatkozásra.

Bejegyzésünkből most megtudhatod, hogy melyek voltak a leggyakoribb trükkök az átveréshez, így legközelebb már biztosan Te is felismered!

Fizetési problémák

Az adathalász kísérletek gyakran célozzák azokat az érzékeny pontokat, amelyek biztosan interaktivitást váltanak ki az áldozattól. Ilyenek a fizetési problémákkal kapcsolatos levelek. Ebben azt állítják, hogy meghiúsult a befizetésed, emiatt a fiókodat ideiglenesen felfüggesztették.

Ahhoz, hogy a felfüggesztést feloldhasd, a küldött linkre kell kattintanod, hogy frissíteni tudd fiókod állapotát vagy rendezni tudd egyenleged.

Ezután a link természetesen egy hamis oldalra fog vezetni, ahol a bejelentkezési adatok vagy a hitelkártyaadatok megadása után, a csalók már meg is szerzik ezeket a fontos információkat. 

Online felmérés

Előfordulhat, hogy olyan e-mailt kapsz, amelyben a link egy hamis felmérési oldalra vezet, és a kitöltésért cserébe felajánlanak egy évre szóló ingyenes Netflix-előfizetést.

Tudjuk, hogy jól hangzik, de ne dőlj be a hasonló üzeneteknek! Ajándékot sajnos nem fogsz kapni, viszont a csalók megszerzik személyes adataidat. 

Többszintű csalások

A fent említett üzeneteket nemcsak SMS, hanem e-mail formájában is megkaphatod. Mindegyik csalási kísérlet során próbálnak rávenni, hogy kattints az általuk küldött hivatkozásra, hogy az adataidat könnyedén ellophassák.

Példa a 2022-es évből:

2022 november:

–     Hatalmas átverési kampány! Az átverés olyan előfizetőket céloz, akiknek azt mondják, fiókjukat hamarosan megszüntetik. A személyre szabott e-mail pedig meggyőzi őket, hogy frissítsék fiók információkat a felfüggesztés elkerülése érdekében.

Az e-mail tárgya: „Az Ön felfüggesztési értesítése”

A csalás során közel 110 millió Netflix előfizetőt céloztak meg.

A Netflix a következőket tanácsolja az előfizetőknek:

  • A Netflixnél soha nem kérjük személyes adatok megadását SMS-ben vagy e-mailben. Ebbe beletartoznak a bankkártya adatok, Netflix jelszavak is.
  • Soha nem kérünk fizetést más szolgáltatón vagy webhelyen keresztül.
  • Fordulj a Netflix súgóhoz, ha úgy gondolod tényleg problémák vannak a fiókkal.

Hogyan védd meg magad az adathalász támadásoktól?

Manapság már nem olyan könnyű észrevenni az adathalász támadásokat, mert az évek során egyre kifinomultabbá váltak. Az elgépelési hibák, trükkös logók, furcsa szóválasztások már egyáltalán nem gyakoriak. Még a szakemberek számára is sokszor nem egyértelmű egy ilyen adathalász kísérlet, ezért is fontos, hogy mindig legyünk körültekintőek.

  • Ellenőrizd a feladó telefonszámát/e-mail címét.
  • Mindig tartsd észben, hogy a csábító ajánlatok legtöbbször túl szépek, hogy igazak legyenek. Az ingyenes ajándékok, nyeremények esetében mindig legyél résen!
  • Soha ne kattints ismeretlen forrásból származó hivatkozásokra!
  • Vidd az egeret az URL fölé, hogy a teljes címet láthasd.
  • Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az e-mailben szereplő információk valósak, keressük fel az adott szolgáltató honlapját közvetlenül, s ne a levélben szereplő linkre kattintva.

Így védd meg vállalatodat az adatszivárgástól

Mit tanulhatunk a zsarolóvírus támadásokból?

Bug Bounty, mint őrszem a céged szolgálatában

További publikációink