Trükkök, amelyekkel ellophatják a bankkártyád adataid

Képzeld el, hogy kapsz egy e-mailt, ami a bankodtól érkezett. Meg sem fordul a fejedben, hogy talán más küldte.

A levél tartalmaz egy hivatkozást, amely átvezet egy felületre, ahol az adataidat frissítheted, beleértve a kártyád adatait is.

Kétségek nélkül rákattintasz a linkre.

Az oldal megtévesztésig hasonlít a valódira. Tehát hogyan lehetne átverés?

6 taktika a hitelkártya ellopására

1.     Adathalászat

Az adathalászat továbbra is az egyik legnagyobb fenyegetés a kibervilág számára, és a hitelkártyaadatok ellopásának egyik legszélesebb körben használt módja. Ez akkor fordul elő, amikor a kiberbűnözők megpróbálnak kiadni egy megbízható személyt, márkát vagy vállalatot.

A cél az áldozat megtévesztése és meggyőzése. Az esetek túlnyomó többségében az adathalász csalásokat e-mailben hajtják végre. 

Azonban ezek telefonon és SMS-ben is megtehetők.

A fent említett példánk is egy adathalász támadás.

2.     Rosszindulatú programok

A különböző típusú rosszindulatú programok használhatóak eszközeink megfertőzésére, illetve kártya adataink rögzítésére is. És még csak nem is fogjuk tudni, hogy rosszindulatú program van az eszközünkön.

Például a trójai és más kémprogramok olyan rosszindulatú programok, amelyek naplózhatják a billentyűleütéseket, vagy akár lehetővé teszik a hacker számára, hogy hozzáférjen a rendszerhez, és jelentse neki az összes tevékenységet.

A rosszindulatú programokkal való fertőzést általában olyan rosszindulatú fájlok okozzák, amelyek e-mailben érkeznek, vagy gyanús webhelyekről töltjük le őket.

3.     Weboldal hamisítás

A webhely hamisítás a bűnözők által alkalmazott taktika, beleértve az adathalász csalásokat is. Egy hamis webhely létrehozásáról van szó, amely nagyon hasonlít az eredeti webhelyre.

Gyakorlatilag mindent lemásolnak: a színek, a logó, a menü és még az URL is szinte megegyezik.

És hogyan lehet elérni az ilyen típusú webhelyeket? Általában azokra a linkekre kattintva, amelyek e-mailben érkeznek, vagy valamelyik közösségi hálózat idővonalán jelennek meg. 

Tehát ha azt gondolod, hogy most nyertél egy hihetetlen kedvezményt, főnyereményt, tárgyat, akkor nagy valószínűséggel ez csak egy átverés volt, amely elrabolta a kártyaadatait.

4.     Adatszivárgás

A hackerek úgy is ellophatják adataidat, hogy feltörnek egy olyan céget, amelyen már regisztráltad hitelkártyádat. És az adatszivárgás sokkal gyakoribb, mint gondolnád.

Kis adatszivárgások napi szinten előfordulnak, és talán soha senki nem tudja meg. A nagy adatszivárgások azonban súlyos veszteségekkel járhatnak.

A leggyakrabban kiszivárgott adatok közé tartoznak a hitelesítő adatok, személyes adatok és vállalati információk.

Spear phishing, vagyis lándzsás adathalászat

5.     Nyilvános Wi-Fi

Külföldön és Magyarországon egyarán vonzó lehet az ingyenes Wi-Fi gondolata. Repülőtereken, szállodákban, kávézókban és más helyiségekben is találkozhatsz ingyenes hálózattal.

Még ha jelszóval védett is a hálózat, nem biztos, hogy biztonságos. Ha a hackerek is hozzáférnek, arra használhatják, hogy kémkedjenek adataid után.

6.     Digitális lefölözés

Néha a hackerek rosszindulatú programokat is telepítenek az e-kereskedelmi webhelyek fizetési oldalaira. Ezek a felhasználó számára láthatatlanok, de beírásukkor átfutják a kártyaadatait. 

Nem sokat tehetünk a biztonság megőrzéséért, eltekintve attól, hogy csak neves márkáktól és webhelyektől vásárolunk, amelyek valószínűleg biztonságosabbak. 

A hitelkártyámat ellopták. Mit tegyek most?

Az adataiddal a bűnöző két lehetőséggel néz szembe. 

Az első az, hogy személyes és bizalmas adataidat használja online vásárláshoz. 

A második az, hogy eladja ezeket az információkat a feketepiacon.

Ha lopást vagy gyanús tranzakciót észlelsz, azonnal értesítsd szolgáltatódat! Minél hamarabb jelented be a lopást, annál hamarabb kivizsgálják a szabálytalan tranzakciókat és kártérítést kaphatsz.

Bevált módszerek a hitelkártyaadatok védelmére

A kiberbűnözők számos módszer közül választhatnak a hitelkártya megszerzéséhez, melyeket fentebb már olvashattál. Íme néhány tipp, hogy ez ne forduljon elő.

Monitor hiteljelentések

Léteznek hitelfigyelő szolgáltatások, melyek naprakészen tartják hitelkártya tevékenységeidet. Segítenek abban is, hogy gyorsabban megelőzhesd a csaló tevékenységeket.

Figyeld a bankszámlákat, nézd át a kivonatokat

Bankszámládat és számlakivonataidat rendszeresen ellenőrizd, így időben észreveheted a gyanús tranzakciókat.

Ellenőrizd a webhelyek biztonságos URL-címét

A webhelyek felkeresésekor győződj meg arról, hogy az URL tartalmazza a https:// címet, és biztonságos.

Levélben érkező linket soha ne nyiss meg!

Ne mentsd el a hitelkártyaadataidat a webhelyeken

Talán egyszerűbbnek tűnhet, ha elmented adataidat a weboldalon, így a következő vásárláskor könnyebb dolgod lesz. Érdemes azonban kerülni ezt a módszert, mivel ez lehetőséget nyújt a hackerek számára, hogy könnyebben hozzájussanak adataidhoz.

További publikációink