HU

EN

Mi a kiberbiztonság 5 fajtája?

Az évek során a kiberbiztonság olyan szinten elterjedt, hogy sokan szinonimájaként használják az olyan kifejezéseknek, mint az IT biztonság vagy az információbiztonság.

A hivatalos definíciója a kiberbiztonságnak a következő: Az elektronikus adatok bűncselekménnyel vagy jogosulatlan felhasználásával szembeni védelem gyakorlata, illetve az ennek érdekében tett intézkedések.

És hogy miért fontos a kiberbiztonság?

Egy olyan világban élünk, ahol különböző okoseszközök, alkalmazások állnak rendelkezésünkre. Ez egyrészről kényelmes.

Egyszerű a munkavégzés, a vásárlás, meetingek, találkozók egyeztetése.

De ez azt is jelenti, hogy a fenyegetések nagy károkat okozhatnak számunkra.

Így tehát a kiberbiztonsági kezdeményezések elengedhetetlenek adataink, életünk védelméhez.

Biztonsági terv nélkül ugyanis a hackerek hozzáférhetnek rendszerünkhöz, ellophatják személyes adatainkat, ügyfeleink adatait, és vissza is élhetnek velük.

Az életünk igencsak nagy részét teszi ki az internet használata.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy….

Mennyi személyes adatot tárolunk online? 

A vállalkozásunk mekkora része érhető el a hálózaton keresztül? 

Hány ügyfél adatai érhetőek el a hálózaton keresztül?

A világ legnagyobb kibertámadásai

Bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk, hogy mi is a kiberbiztonság 5 típusa.

1. A kritikus infrastruktúra biztonsága

A kritikus infrastruktúra kiberbiztonsági technikáját a rendszerek védelmére alkalmazzák. Ezek olyan rendszerek, amelyekre a társadalmak nagymértékben támaszkodnak. A kritikus infrastruktúrák biztonsága és rugalmassága létfontosságú társadalmunk biztonsága és jóléte szempontjából.

Ezek közé tartozik:

–       Elektromos hálózat

–       Víztisztítás

–       Közlekedési lámpák

–       Kórházak

A rosszindulatú számítógépes programok lehetőségének mérséklése vagy a számítógépes támadások visszaszorítása érdekében a kritikus infrastruktúra fenntartásáért felelős szervezeteknek hozzá kell férniük a sebezhető pontokhoz, hogy megvédjék az őket terhelő vállalkozásokat. 

A kritikus infrastruktúrát használó szervezeteknek fel kell mérniük a kibertámadások által okozott kár mértékét és készenléti tervvel kell rendelkezniük, amely segíti vállalkozásaikat abban, hogy a legnagyobb biztonságot nyújthassák. 

2. Alkalmazásbiztonság

Az alkalmazások biztonságát hardveres és szoftveres módszerek bevezetésével érhetjük el, és ezáltal megakadályozhatjuk a kiberbiztonsági incidenseket. 

A biztonsági óvintézkedéseket már az alkalmazás kiadása előtt meg kell tenni. Tekintettel arra, hogy az alkalmazások sokkal könnyebben elérhetők a hálózatokon keresztül, a biztonsági intézkedéseket már a projekt fejlesztési szakaszában be kell vezetni.

Az óvintézkedés lehet:

–       Hitelesítés

–       Titkosító program

–       Tűzfal

–       Alkalmazás biztonsági tesztelése

Ezek a biztonsági intézkedések segítenek megakadályozni az alkalmazásokhoz való jogosulatlan hozzáférést.

3. Hálózati biztonság

A hálózati biztonság egy módszer a számítógépes hálózatok illetéktelen hozzáféréssel, célzott támadásokkal és vírusokkal szembeni védelmére. 

A vállalatoknak biztonsági programot kell bevezetniük a belső hálózat és infrastruktúra figyelésére, hogy leküzdjék a hálózathoz kapcsolódó kibertámadásokat és vírusokat.

Gyakori példák a hálózatbiztonság megvalósítására:

–       Új jelszavak

–       Alkalmazásbiztonság

–       Víruskereső programok

–       Titkosítás

–       Tűzfalak

–       Felügyelt internet hozzáférés

4. Felhő biztonság

A felhőalapú biztonság egy szoftveralapú biztonsági eszköz, amely védi és figyeli a felhőalapú erőforrásokban lévő adatokat. 

A felhőszolgáltatók folyamatosan új biztonsági eszközöket hoznak létre és vezetnek be, hogy segítsék a vállalati felhasználókat adataik jobb védelmében.

Sokan úgy gondolják azonban, hogy a felhő kevésbé biztonságos, mint a hagyományos megoldások. 

Talán azt érezzük a legbiztonságosabbnak, hogyha adataink a mi tulajdonunkban, a mi eszközeinken vannak. A felhőben való tárolás egy kiváló lehetőség, így, ha a megfelelő szolgáltató választjuk ki, nem kell aggódnunk a biztonság miatt.

5. A dolgok internetének (IoT) biztonsága

Az IoT biztonsága az internetes eszközök és a hozzájuk kapcsolódó hálózatok védelmét jelenti a fenyegetésekkel és jogsértésekkel szemben. 

Ez a fajta kiberbiztonsági megoldás védi, azonosítja és figyeli a kockázatokat, miközben segít kijavítani az eszközök biztonsági réseit, amelyek biztonsági kockázatokat okozhatnak vállalkozásod számára.

Az IoT számos kritikus és nem kritikus eszközt kínál a felhasználónak, például készülékeket, érzékelőket, nyomtatókat, televíziókat.

Így védd meg vállalatodat az adatszivárgástól

Egy olyan világban, ahol szinte minden eszközünk csatlakoztatva van az internethez, a kiberbűnözők hatalmas károkat tudnak okozni. 

A hackerek is folyamatosan alkalmazkodnak a fejlődő technológiához, de az IT biztonsági szakértők is hasonlóképpen fognak tenni.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Az okostelefonok legfőbb kiberbiztonsági fenyegetései

A mesterséges intelligencia használatának előnyei a kiberbiztonságban

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink