HU

EN

Így állíts be erős jelszót

Az erős jelszó fontossága még soha nem volt ennyire elsődleges szempont, mint napjainkban, mivel a hackerek pillanatok alatt képesek feltörni egy gyenge jelszót.

Nem beszélve arról, hogy ha ezt a jelszót számos fiókhoz használjuk, akkor a bűnözők hozzáférhetnek személyes adatokhoz, banki adatokhoz, közösségi média fiókok és számtalan egyéb rendszerhez, amelyek személyazonosság-lopáshoz, pénzügyi veszteséghez vagy csaláshoz vezethetnek.

A rossz jelszavak rosszak az üzlet számára

Nemcsak magánszemélyek számára, a vállalkozások számára is negatív következményekkel járhat, ha egy alkalmazott munkahelyi eszközét éri a jelszófeltörés.  

A jelszó feltörése után a hacker teljes hálózatokhoz férhet hozzá, ami veszélyezteti a szervezeti információbiztonságot. A pusztító számítógépes támadások, például egy rosszindulatú program betörésének lehetősége jelentősen megnő, ha egy hálózatot feltörtek, és az ilyen incidensek súlyos reputáció veszteséghez vezethetnek. 

Soha nem volt még fontosabb az alkalmazottak oktatása a jelszavas biztonság fontosságáról és a szélesebb körű kiberbiztonsági kockázatokról.

A személyes adatok már számos alkalmazáson, eszközön keresztül is kinyerhetők, hiszen ezek tárolják személyes adatainkat. 

Gyenge biztonsági intézkedések mellett, a jelszavak akár tömegesen is ellophatók alkalmazásokból. 

Vegyük például azt, hogy egy embernek átlagosan 50 fiókja van, ha figyelembe vesszük a közösségi médiát, online vásárlós felületeket és a telefonos alkalmazásokat is. 

Mindegyik regisztrációnál jelszó szükséges, de mi történik, ha a legtöbb fióknak ugyanazt a jelszót adjuk meg? 

Mindenki azt hiszi, hogy ez nem fog megtörténni vele, amíg meg nem történik. Az alkalmazottak azonban számos intézkedést tehetnek a feltört jelszóval kapcsolatos kockázatok minimalizálása érdekében.

3+1 kiberbiztonsági fenyegetés 2022-ben

Ne használjuk ugyanazt a jelszót több fiókhoz

Kényelmetlennek és időigényesnek tűnhet, ha nem ugyanazt a jelszót vagy a jelszó különböző változatait használjuk minden fiókhoz, de sok fejfájástól kíméljük meg magunkat.

Számos jelszókezelő alkalmazás érhető el, amelyek automatikusan létrehoznak véletlenszerűen generált jelszavakat, és tárolják az összes jelszót más fiókokhoz.

Használjunk erős jelszavakat

Talán a számok és a szimbólumok nem a legszimpatikusabbak, de az ilyen jelszavak sokkal erősebbek, mint azok, amelyek csak betűkből állnak, és általában a személyhez kötődnek (kisállat, családnév). 

Az is jó taktika lehet, ha helytelen kifejezéseket használunk jelszónak, hiszen ezeket jóval nehezebb kitalálni.

Így hozz létre erős jelszót:

–       Használj hosszú jelszó kombinációkat

–       Kombináld a számokat, a kis- és nagybetűket

–       Kerüld a népszerű jelszavakat

Rendszeresen változtassuk meg jelszavainkat

Egyes alkalmazások megkövetelik a jelszavak időközönkénti megváltoztatását, de egyébként is fontos, hogy a jelszavakat rendszeresen módosítsuk. Ezáltal nem lesz olyan egyszerűen ellopható. 

Mindig jelentkezzünk ki az eszközökről

Ez különösen fontos, főleg, hogyha megosztott eszközöket használunk. Emellett pedig kerüljük el a jelszó megjegyeztetését az eszközzel, hiszen, ha ellopják a telefonunkat vagy a laptopunkat könnyedén hozzáférnek a fiókokhoz.

Ahol lehetséges, engedélyezzük a két- vagy többtényezős hitelesítést

A hitelesítési alkalmazások egy újabb védelmi réteget biztosítanak, és biztosítják, hogy ha valaki megpróbálja megváltoztatni jelszavunkat vagy hozzáférni személyes adatainkhoz, értesítést kapunk, és még időben reagálhatunk.

Tartsuk titokban jelszavainkat

Ne írjuk le a jelszavakat, és ne tároljuk digitálisan sem. Ne osszuk meg jelszavainkat, hacsak nem feltétlenül szükséges.

Itt találsz 8 tippet a biztonságos jelszó létrehozásához.

Milyen veszélyek fenyegethetnek minket jelszavunkhoz kapcsolódóan?

A kiberbűnözők manapság már kifinomult technológiát alkalmaznak a jelszavak megszerzésére.

Íme néhány módszer, amellyel megszerezhetik jelszavainkat:

Támadás erővel

Ez a támadás megpróbál kitalálni minden kombinációt, amíg el nem találja a megfelelőt. A támadó automatizálja a szoftvert, hogy a lehető legtöbb kombinációt a lehető legrövidebb időn belül kipróbálja. 

Ezért is fontos, hogy minél hosszabb legyen a jelszavunk, minimum 12 karakter.

Szótári támadás

Gondolhatnánk, hogy egy egész szótár összes szavát végig próbálni mennyire hosszú idő, de ha egy hacker számára ez is hatásos?

Míg a nyers erővel történő támadásnál a hacker a szimbólumok, betűk, számok kombinációjával próbálkozik, addig itt a szótár szavait próbálja ki egyesével. 

Adathalászat

Az adathalászat során a hackerek megpróbálnak rávenni, hogy akaratunkon kívül is azt tegyük, amit ők akarnak. 

Például egy hamis e-mail segítségével átvezethetnek egy másik felületre, amely hasonlít egy már jól ismert oldalhoz. Ha mit sem sejtve beírod a jelszavadat, hozzá is férnek a személyes adataidhoz.

Egy erős jelszó tehát sok problémától mentheti meg a vállalkozást, az alkalmazottat, illetve a magánszemélyeket is, ezért igyekezzünk minél nehezebb jelszavakat beállítani.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Az okos otthonok 10 legnagyobb biztonsági kockázata

Ezek a mobilalkalmazások fenyegetettségei

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink