HU

EN

A digitális transzformáció kihívásai a vállalatok számára

A digitalizáció valódi kihívások elé állítja a magyar vállalatokat. Elsőre ijesztően hangozhat a digitális transzformáció kifejezés, azonban a piaci versenyben lemaradhatnak azok, akik nem nyitottak az új lehetőségekre.

Mit jelent a digitális transzformáció?

A digitális transzformáció nem más, mint a digitális technológiák bevezetése egy vállalat valamennyi tevékenységébe. A papír alapú teendőket, szerződéseket felváltják a digitális megoldások. Magába foglalja az új folyamatok kialakítását, a régi módszerek újragondolását is. Alapjaiban változtatja meg egy cég életét.

Egyszerre soknak tűnik? Nem feltétlenül. A digitális transzformáció bevezetése fokozatos is lehet.

Milyen IT biztonsági kihívások elé állítja a digitális transzformáció a cégek vezetőit?

A cég kihívásai függnek attól, hogy mit szeretnének átalakítani, hova szeretnének eljutni.

Célok meghatározása

Nem elég azért bevezetni egy új technológiát, mert mások is azt csinálják. Valóban akarni kell, ehhez pedig szükség van célok, mérföldkövek meghatározására. Rövidtávú, középtávú és hosszútávú célokra egyaránt szükség lesz. Ezek elérésével nyomon követhetjük fejlődésünket. A kulcs tehát a tervezés.

Lehetőségek meghatározása

Nem minden vállalat számára ugyanaz a megoldás a legjobb választás. Járjunk utána milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, milyen alternatívák közül választhatunk. Ehhez meg kell vizsgálnunk milyen adatokkal dolgozunk, milyen folyamatokat szeretnénk digitalizálni, automatizálni, távolról elérni. Mindezek figyelembevételével tudjuk kiválasztani cégünk számára legmegfelelőbb szolgáltatást,  megoldást.

Előnyök, hátrányok mérlegelése

Az átállással együtt mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat is. Valóban megéri vállalatunk számára a digitális transzformáció? Valóban elérjük azokat a célokat, amelyeket kitűztünk? Vállalkozásunk és munkatársaink is egyaránt felkészültek az átállásra?

Munkatársak oktatása

Előfordulhat, hogy munkatársaink félnek a digitalizációtól. Tisztában kell lennünk vállalatunk digitális érettségével, csak akkor lépjük meg ezt, ha a vállalat minden tagja rendelkezik az átálláshoz szükséges információkkal és magabiztosan tudják a megváltozott folyamatokat kezelni.

Védelem kialakítása

Egy ehhez hasonló átállásnál az IT biztonságról sem feledkezhetünk meg. Hozzáférések kezelése, adatvédelem, hálózatbiztonság, vírusvédelem stb. 

Szükséges stratégiát kialakítani az IT biztonságra?

A digitális transzformáció megkezdése előtt a nagyobb vállalatoknak érdemes lehet kialakítani egy külön stratégiát.  A transzformáció többek között költséghatékony, növeli a produktivitást és segít átláthatóbbá tenni a munkafolyamatokat is. Mindez nem jöhet létre egy jól átgondolt, alaposan megtervezett stratégiai folyamat nélkül. Tűzzünk ki célokat, mérföldköveket, hogy nyomon tudjuk követni az átállás folyamatát. Az átállással együtt jár a különböző szolgáltatókkal való szerződéskötés. Mielőtt leszerződünk valakivel, érdemes őket is átvizsgálni biztonsági szempontból.

Kis- és közép vállalkozásoknál nem jellemző a stratégia kialakítása, számukra elegendő lehet egy IT audit vizsgálat. Amint a sérülékenységekre, hibákra fény derül, kialakíthatnak egy tervet azok kezelésére, javítására.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több cég találkozik IT sérülékenységi problémákkal. Ez a digitális transzformációval pedig csak növekszik. A legtöbb vállalatot nagy valószínűséggel már feltörték, csak nem tudnak róla. Azok, akik találkoztak már ezzel a problémával, fejleszthetik védelmüket, hogy elkerüljék a jövőbeli támadásokat.

IT biztonsági kihívások a felhőbe való átállásnál

A felhőszolgáltatások bevezetése nem ismeretlen fogalom, a legtöbb cég ezzel éri el a gyors digitális átállást. A felhőbe való költözésnek sok előnye és egyben hátránya is lehet. Minden cég maga döntheti el, hogy számára mikor jött el az idő az átköltözésre. 

A folyamat az alapvető hármasságra épül: sértetlenség, rendelkezésre állás, bizalmasság – ezek nélkül nehezen dönthet valaki a költözés mellett. 

A digitalizáció gyors fejlődéssel indult meg a koronavírus időszakában, olyan gyors megoldásokra volt szükség, melyek 2-3 év alatt jöttek volna el egy cég életében. A kutatások alapján egyre többen próbálják igénybe venni ezt a szolgáltatást, azonban uniós átlagban a cégeknek csak  36%-a alkalmaz ilyen megoldást.

Nézzük meg, miért érdemes felhő alapú szolgáltatásokat igénybe venni:

Költséghatékonyság:

Ahogy már fentebb említettük, az egyik legfőbb érv amellett, hogy a felhőbe mentsük adatainkat a költséghatékonyság. Így nincs szükség saját szerver megvásárlására, azok karbantartására, cseréjére vagyis jelentősen csökkenteni lehet a kiadásokat.

Hozzáférés bárhol, bármikor:

Interneteléréssel, jogosultsággal bárhol, bármikor hozzáférhetünk az adatokhoz. Elérhetővé válnak a céges rendszerek, e-mailek, fájlok, mely különösen hasznos lehet az otthoni munkavégzésnél.

Személyre szabás: 

A számunkra megfelelő szolgáltatók segítségével, elvárásainkhoz, szükségleteinkhez igazíthatjuk a kiválaszott megoldást (pl.: tárhelybővítés, védelmi intézkedések).

Biztonság:

Nem utolsó szempont a biztonság, bizalom kérdése, hiszen mégiscsak más kezébe adjuk az adatainkat. Fontos a megfelelő szakember, szolgáltató kiválasztása, aki gondoskodik a biztonsági feladatok kialakításáról is.

A felhő szinte mindent biztosít számunkra, azonban lokális mentéseket továbbra is érdemes lehet végezni. Aki biztosan szeretné tudni, hogy az adatai nem fognak elveszni, annak érdemes a 3 2 1 adatmentési stratégiát követnie. Ez azt jelenti, hogy 3 példányunk lesz összesen: egy a felhőben, egy a szolgáltatónál (ha rendelkezik másik mentéssel), egy pedig nálunk fizikai példányként.

A nyílt forráskódú rendszerek száma is növekszik, hogyan érdemes ezeket biztonságosan használni?

A nyílt forráskódú rendszerek legnagyobb előnye, hogy szabadon felhasználhatók, igény szerint módosíthatók. Egyre többen használják őket és ez sok sérülékenységre is fényt derít, ezért gyorsabban fejlődnek. Azok számára, akik a biztonságra törekszenek, léteznek vállalati verziók is, melyekhez jár például terméktámogatás, jogi biztonság, továbbá mentesülnek a forráskód megosztásától is.

Van olyan rendszer (pl.: felhő, nyílt forráskódú program), ahol nem lehet bug bounty programot indítani?

Nincsen. Minden területre találunk arra specializálódott etikus hackert, legyen szó felhő biztonságról, nyílt forráskódú programokról, webalkalmazásokról, telefonos alkalmazásokról, okos eszközökről stb.

Mindig ügyfeleink igényei szerint nyitjuk meg a hibavadász programot, ami lehet privát, publikus és helyszíni is.

A digitális transzformációs stratégiába tökéletesen beilleszthető egy bug bounty program. Mivel nem minden cég engedheti meg magának az éves teszteléseket, ezért ez sokaknak egy jó lehetőség lehet. Legnagyobb előnye, hogy folyamatosan tesztelés alá kerülnek a rendszerek, így az új frissítések is. Fizetni csak sérülékenység esetén szükséges, így a költséghatékonyság is számottevő előnye. A beküldött hibákat mi validáljuk, ezáltal csak jó minőségű riport kerül a megbízóhoz.

A digitális átállásnál mindig mérjük fel az előnyöket, hátrányokat. Alaposan gondoljuk át kikkel kerülünk szerződéses viszonyba, legyünk tisztában azzal, hogy mi történik, ha nem vagyunk elégedettek az adott szolgáltatással.

Létezik a teljes digitalizáció, digitális transzformáció?

Hogy lesz-e valaha teljes digitális transzformáció, azt nem lehet tudni. Valószínűleg mindig marad valami, ami fizikailag is elérhető számunkra, a kezünkben tarthatjuk. A teljes átalakulást soha nem lehet maradéktalanul befejezni, mindig lesznek újdonságok, újabb trendek.

További információval kapcsolatban keressetek minket bizalommal: https://www.www.hacktify.eu/hu/

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink