HU

EN

Az okos otthonok 10 legnagyobb biztonsági kockázata

Kétségtelen, hogy az intelligens otthoni eszközök teljesen megváltoztatták életünket, és számos előnnyel járnak. Ugyanakkor az otthoni automatizálás néhány fenyegetést is kínál.

Ennek a kockázatnak az egyik oka az információhiány is lehet. Az eszközök megvásárlásakor megkapjuk a használati útmutatót, de nem kapunk elegendő információt a biztonsági eszközökről. 

Honnét tudhatjuk biztosra, hogy biztonságosak lesznek-e vagy sem? Például bizonyos eszközöket nagyon könnyű feltörni.

Bár az otthonunk automatizálása egyéni döntés kérdése, meglepő lehet, hogy talán nem egy biztonságos választás.

Bárki nyomon követheti eszközeinket, ellophatja személyes adatainkat, megismerheti a szokásainkat, szinte bármihez hozzájuthat.

Mivel okos eszközeink az internethez csatlakoznak, minden eszközünk nagy kockázatnak van kitéve. Nem csak személyes adatainkat lophatják el, közösségi média fiókjainkat is feltörhetik.

Bejegyzésünkben összegyűjtöttük az okosotthonokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokat.

A biztonság az első

Az okos otthonok internetre csatlakoztatott eszközöket használnak, például villanykapcsolókat és hűtőszekrényeket, amelyek képesek önállóan felkapcsolni a lámpákat, kinyitni az ajtókat. 

Ennek a kényelemnek azonban ára van. 

Az intelligens otthoni eszközök ugyanis számos biztonsági résnek vannak kitéve, amelyek veszélybe sodorhatják adatainkat, ha nem vigyázunk.

Célzott támadások

Okos otthonunk eszközei a születési dátumunktól kezdve a bankkártya adatainkig minden személyes adatunkat eltárolja, amelyeket a hackerek egy kevés erőfeszítéssel ellophatnak, ha az eszköz nem rendelkezik megfelelő védelemmel.

Az ellopott adatokat pedig felhasználhatják arra, hogy célzott támadásokat indítsanak. Ennek elkerülése érdekében ne osszunk meg pénzügyi információkat az okos eszközökkel és kerüljük az e-mail kliensek csatlakoztatását eszközeinkkel.

Spear phishing, vagyis lándzsás adathalászat

Social engineering, avagy pszichológiai manipuláció

Személyazonosság lopás

Előfordulhat, hogy egy hacker behatol az okos eszközt gyártó cég adatbázisába, és ellopja a felhasználók adatait. Így akár a nevünket felhasználva forgathatja fel az életünket.

Ennek a kockázata csökkenthető, ha minimális személyes információt osztunk meg okos eszközeinkkel.

Jelszókihasználás

A gyenge jelszavak vagy az egytényezős hitelesítés bármilyen eszközt sebezhetővé tesznek. Ezért fontos, hogy adatainkat erős jelszavakkal biztonságban tartsuk.

Mindenféle támadás ellen jó „taktika” az erős jelszavak használata, különösen a WiFi-nél. A legtöbb esetben az intelligens hub összekapcsolja az otthon összes biztonsági eszközét, és általában gyenge jelszóval védi azokat. 

Ezért a legtöbb internetes bűnöző nagyon könnyen fel tudja törni ezeket a jelszavakat, és vezérelni tudja az összes biztonsági eszközt.

A hackerek így például fel- és lekapcsolhatják a villanyt vagy váltogathatják a csatornákat. 

Mindig használj erős és biztonságos jelszavakat!

Helyzetkövetés

Talán azt gondolod bízhatsz az intelligens eszközökben, főleg a lakóhelyeddel kapcsolatos információkat tekintve. De ezek az eszközök megadják tartózkodási helyedet, lehetővé téve a hackereknek, hogy valós időben kémkedjenek utánad.

Otthoni behatolások

Bár az eszközök távoli manipulálásának lehetősége meglehetősen ijesztő, elhalványul a biztonsági eszközök, például az intelligens ajtózárak és a térfigyelő kamerák által jelentett fizikai betörés kockázatához képest. 

A biztonsági rések kihasználásával a hackernek lehetősége nyílik a kamerák letiltására, az ajtók kinyitására, így akár be is törhetnek az otthonunkba.

A nem okos biztonsági ajtó használata és riasztó felszerelése segíthet a behatolások elleni védelemben.

Készülék vagy anyagi kár

Ha a fent felsorolt problémák még nem lennének elég súlyosak, a hűtést és fűtést vezérlő intelligens eszközök feltörése még nagyobb bajt okozhatnak. Ha a hacker. hozzáfér a termosztáthoz vagy a sütőhöz, komoly károkat okozhat. Akár tűz is keletkezhet akkor is, ha nem tartózkodunk a házban.

Ha az okos eszközöket választjuk, mindenképp olyat keressünk, amely lehetővé teszi a beállítások zárolását, így mások által nem módosíthatók.

Lehallgatás

Sohasem lehetünk biztosak benne, hogy okos hangszórónk nem hallgat le minket. 

Személyes adatainak védelme érdekében rendszeresen töröljük a tárolt felvételeket, és fontoljuk meg az intelligens hangszórók kikapcsolását, ha nem használjuk.

Harmadik féltől származó hibák

Számos okoseszköz lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy távolról fel- és lekapcsolhassák a világítást, illetve kinyissák a garázskapukat egy harmadik féltől származó alkalmazás integrálásával. 

A megfelelő védelem nélkül, azonban más is kezelheti az alkalmazásokat, ha a kezébe kerül a telefon.

Elavult szoftver

Az elavult szoftverek használata okos eszközökön még könnyebbé teszi a hackerek számára, hogy aljas célokra használják azokat. 

Az eszközök védelme érdekében mindig frissítsük a legújabb biztonsági javításokat, amelyek minimalizálják a fenyegetések lehetőségét, hogy okos otthonod biztonságosan működhessen.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Ezek a mobilalkalmazások fenyegetettségei

Hogyan használják fel ellenünk a hackerek a közösségi médiát?

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink