HU

EN

A mesterséges intelligencia használatának előnyei a kiberbiztonságban

A mesterséges intelligencia (AI) fokozatosan beépül az üzleti életbe, így széles körben alkalmazzák az alkalmazások különféle felhasználási területén. A mesterséges intelligencia elfogadásának azonban nem minden iparága van azonos szinten, hiszen egyszerre lehet áldás és átok a kiberbiztonság számára. A mesterséges intelligenciát a rosszindulatú támadások lehetővé tételére és pajzsként, azaz a támadások ellen való védekezésre egyaránt használják.

A kibertámadások felülete egyre csak nő, mind az üzleti, mind a hétköznapi életben. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre fontosabbá válik a kiberbiztonságban, mivel segítségével gyorsan elemezhetik az adatokat, és levadászhatják a kiberkockázatok széles skáláját, a rosszindulatú programoktól az adathalász támadásokhoz vezethető, álcázó magatartásig.

Ezek a rendszerek folyamatosan tanulnak és fejlődnek, a korábbi és jelenlegi támadások adataira támaszkodva, hogy azonosítsák a jövőben esetlegesen előforduló új típusú támadásokat. 

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság?

A mesterséges intelligencia a számítástechnika széles területe, olyan intelligens számítógépek létrehozására összpontosít, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek olyan műveleteket végrehajtani, amelyekhez normális esetben emberi értelemre lenne szükség. 

A kiberbiztonság olyan technológiák, eljárások és gyakorlatok gyűjteménye, amelyek célja a támadások, károk, valamint a hálózatokhoz, eszközökhöz, programokhoz és adatokhoz való illegális hozzáférés megakadályozása. 

A mesterséges intelligencia számos előnnyel és felhasználási területtel rendelkezik, beleértve a kiberbiztonságot is. 

Napjaink gyorsan fejlődő kibertámadásaival és az okos eszközök gyors elterjedésével a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segíthet lépést tartani a kiberbűnözőkkel, automatizálni a fenyegetésészlelést, ezáltal segítve a hatékonyabb reagálást.  

Az AI használatának előnyei a kiberbiztonságban

Mint már említettük a mesterséges intelligencia felhasználható a kiberkockázatok és a potenciálisan káros tevékenységek észlelésére. A hagyományos szoftverrendszerek nem tudnak lépést tartani a hetente termelődő hatalmas mennyiségű új vírussal, ezért ez egy olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia valóban segíthet.

1. Az AI egyre többet tanul

Ahogy a neve is sugallja, a mesterséges intelligencia képességét arra is fel lehet használni, hogy idővel javítsa a hálózat biztonságát. Gépi tanulást és mély tanulást használ, hogy megtanulja az üzleti hálózat viselkedését. Felismeri a mintákat a hálózaton, és csoportosítja azokat. Ezután észleli az eltéréseket vagy biztonsági eseményeket, mielőtt reagálna rájuk.

Az idővel megtanult minták hozzájárulhatnak a biztonság javításához, hiszen a megtanult mintákhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező fenyegetéseket időben blokkolni tudja.

Azáltal, hogy folyamatosan tanul, megnehezíti a hackerek számára, hogy legyőzzék intelligenciáját.

2. A mesterséges intelligencia azonosítja az ismeretlen fenyegetéseket

Előfordulhat, hogy egy ember nem tudja azonosítani az összes fenyegetést, amellyel egy vállalat szembesül. 

A hackerek minden évben több százmillió támadást indítanak, melyek szintén egyre fejlettebbek. Az ismeretlen fenyegetések pedig súlyos károkat okozhatnak a hálózatban. 

Mivel a támadók egyre újabb taktikákat próbálnak ki, például a kifinomult social engineeringtől kezdve a rosszindulatú támadásokig, így ezek megelőzésére modern megoldásokat kell alkalmazni. 

A mesterséges intelligencia lehet ez a modern megoldás az ismeretlen fenyegetések felismeréséhez.

3. A mesterséges intelligencia sok adatot képes kezelni

Sok tevékenység történik egy cég hálózatán. Még egy kis- vagy középvállalat is nagy adatforgalommal rendelkezik, mert naponta rengeteg adat csere történik az ügyfelek és a vállalkozások között. 

Ezeket az adatokat védeni kell a rosszindulatú emberektől, szoftverektől, vírusoktól. A kiberbiztonsággal foglalkozó szakemberek pedig nem tudják ellenőrizni a teljes forgalmat a lehetséges fenyegetések szempontjából.

A mesterséges intelligencia segít észlelni a normál tevékenységnek álcázott fenyegetéseket. Automatizált jellege lehetővé teszi, hogy hatalmas mennyiségű adatot és forgalmat tudjon átfutni. Így képes észlelni a rejtett fenyegetéseket.

4. Jobb sebezhetőség kezelés

A sebezhetőségek kezelése kulcsfontosságú a vállalati hálózat biztonsága szempontjából. Ahogy korábban említettük, egy átlagos vállalatnak naponta kell megküzdeni különböző fenyegetésekkel. Fel kell ismernie, azonosítania és megelőznie őket, hogy biztonságban legyen. 

A mesterséges intelligencia segít gyorsabban felmérni a rendszereket, mint a kiberbiztonsági szakemberek, ezáltal sokrétűbbé válik a problémamegoldó képessége. 

Azonosítja a számítógépes rendszerek és az üzleti hálózatok gyenge pontjait, és segít a vállalkozásoknak a fontos biztonsági feladatokra összpontosítani. Ez lehetővé teszi a sebezhetőségek időben történő kezelését és az üzleti rendszerek biztonságossá tételét.

5. Biztosítja a hitelesítést

A legtöbb webhely rendelkezik felhasználói fiók funkcióval, ahol az ember bejelentkezik a szolgáltatások eléréséhez vagy a termékek vásárlásához. 

Vállalatként további biztonsági rétegre van szüksége egy ilyen webhely futtatásához, mivel az személyes adatokat és érzékeny információkat tartalmaz. 

A mesterséges intelligencia minden alkalommal biztosítja a hitelesítést, amikor a felhasználó be akar jelentkezni a fiókjába. Az AI különféle eszközöket használ az azonosításhoz, például arcfelismerést vagy ujjlenyomat beolvasást. 

Ezek az információk segíthetnek annak megállapításában, hogy valódi-e a bejelentkezési kísérlet.

Manapság nehéz az adatokat és a hálózatot biztonságban tartani. A mesterséges intelligencia beépítésével azonban jelentős lépést tehetsz a biztonságosabbá válás felé.

Bug bountyt indítanál adataid védelme érdekében? Teszteltesd rendszeredet etikus hackerek segítségével, hogy fény derülhessen a sebezhetőségekre.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink