A biztonságtudatosság fontossága és előnyei

A biztonságtudatosság egy igencsak fontos téma! Minden vállalat számára elengedhetetlen, ezért ebben a bejegyzésben a biztonságtudatosság fontosságáról és előnyeiről lesz szó.

Először is fontos tudni, hogy a biztonságtudatossági tréningek célja az alkalmazottak oktatása a számítógépes bűnözésről, a hackelésről, a social engineeringről, az adathalászatról és hasonló jelenségekről. 

A tréning segíthet megérteni a kiberbűnözők indítékát, motivációját, valamint az online bűncselekmények megelőzésének módjait. 

A fenyegetések és veszélyek fokozódása mellett a szervezetek nem hagyhatnak nyitott kiskapukat, így elengedhetetlen, hogy munkavállalóikat megfelelően tájékoztassák, képezzék.

Miért van szükségük az alkalmazottaknak biztonságtudatossági képzésre?

Ahogy a névből is következtethetünk, a képzés célja, hogy segítsen a munkavállalóknak tudatosnak lenni, megismerkedjenek a rájuk vonatkozó szabályozásokkal, megismerkedjenek a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Elkerülhetőek a baklövések

Számos tanulmány alátámasztja, hogy a támadások többsége az alkalmazottak hanyagsága miatt következik be.

Ezek természetesen lehetnek apró hibák, de még ezek az apró hibák is képesek hatalmas veszteségeket okozni a vállalat számára.

Jogsértések, adatlopások, adatvesztések… csak néhány példa, ami hanyagság miatt következhet be.

Egy erre specializálódott tréning, megtanítja az alkalmazottaknak a leggyakoribb támadásokat, amelyekkel szembe kell nézniük, így felkészülhetnek ezekre a csalásokra.

Például egy vállalatnál dolgozó személy nap mint nap több 100 e-mailt is kaphat. A levelek között azonban érdemes odafigyelni az adathalász e-mailekre is.

Ha a munkavállaló figyelmetlen, megnyitja a levelet és véletlenül még a mellékletet is megtekinti. És a baj már meg is történt.

Az oktatás növeli a biztonsági intézkedéseket

Ezek a tréningek javasolják a biztonsági intézkedések bevezetését is. Ilyen lehet például az erős jelszavak használata. 

Figyelmeztet, hogy ne ragasszunk jelszóemlékeztető cetliket a képernyőre, ha elhagyjuk az asztalunkat lépjünk ki a fiókokból, illetve zárjuk le a képernyőt, vigyázzunk az adathordozókra stb.

A biztonságtudatossági tréningek segítségével egyre több szervezet halad a jó irányba.

Megteremtik a biztonság kultúráját, és ezeket az értékeket beépítik a vállalkozás alapjaiba.

A kiberfenyegetések elleni technológiai védelem fejlesztése

A technológiai védelem értékes fegyver lehet minden esetben, azonban szükség van hozzá a munkavállalókra.

A tűzfalakat be kell kapcsolni. A biztonsági figyelmeztetéseket tudomásul kell venni. A szoftvert frissíteni kell.

Ma már lehetetlen, hogy egy vállalkozás technológiai védelem nélkül maradjon. A technológiai védelemben rejlő lehetőségeket azonban nem tudjuk kihasználni biztonságtudatossági és kiberbiztonsági oktatás nélkül.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a támadók ma már nemcsak a technológiai eszközök kihasználásával próbálják megtámadni a vállalkozásokat, hanem embereket céloznak meg.

Növeli az ügyfelek bizalmát

A fogyasztók is egyre inkább tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek, ügyfelekként pedig 100%-ig biztonságban akarják érezni magukat.

Ez azt jelenti, hogy az a vállalkozás, amely intézkedéseket tesz a kiberbiztonság javítására, a fogyasztók bizalmát fogja élvezni. 

Nem mellesleg egyre több fogyasztó kerüli el az olyan üzletkötéseket, ahol a vállalkozás kibertámadáson esett át az elmúlt évben.

Például a végpontok veszélyeztetett biztonsága, az adathalász támadások, a szociális manipuláció és az adatok megsértése olyan gyakori biztonsági incidensek, amelyek vörös zászlókat tűzhetnek ki a fogyasztók elméjében.

Ha Te sem akarsz ügyfelet veszíteni, ideje belevágni a tréningbe!

A jogszabályoknak való megfelelés miatt is elengedhetetlen

A megfelelés még önmagában nem ok a biztonságtudatossági oktatásra, azonban egyre több hatóság követeli meg bizonyos iparágaktól ezt a képzést.

De ha kizárólag a szabályok betartása miatt vezetnénk be a képzést, az nem elég. A kiberbiztonság közös felelősség, így törekednünk kell arra, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük.

Olyan digitális világban élünk, ahol mindennapi tevékenységeink egyre nagyobb része költözött az internetre. 

Dolgozunk, kommunikálunk, kereskedünk és online interakciót folytatunk, és ennek megfelelően nőtt a kiberbiztonságra való támaszkodásunk.

A kiberbűnözők könnyedén végezhetnek pusztítást magánéletünkbe és vállalkozásainkban. 

Megnövekedett internet- és mobilhasználatunk még több lehetőséget ad számukra, hogy kihasználják sebezhetőségeinket.

Nem árt felkészültnek lenni!

További publikációink