HU

EN

5 ok, amiért a szoftverfrissítések fontosak

Ha eljött az ideje a szoftverek frissítésének, ne szabad késlekedni. A frissítések megelőzhetik a biztonsági problémákat, valamint javíthatják a kompatibilitást és a programfunkciókat.

Szofverfrissítésre időnként minden eszköznek szüksége van, legyen szó akár számítógépről, mobilról vagy tabletről. A zökkenőmentes működéshez ez elengedhetetlen.

Az adatszivárgás, a feltörés, a számítógépes támadások és a személyazonosság-lopás mind létező dolgok, melyekről nap mint nap lehet hallani.

Az egyik legnagyobb kiberbiztonsági támadás a SolarWinds vállalatot célozta, amely hálózatok és infrastruktúrák megfigyelő és felügyeleti eszközeit kínálja. 

2020 elején a hackerek behatoltak a SolarWind rendszereibe és rosszindulatú kódot adtak a cég szoftverrendszeréhez. Ezt az „Orion” nevű rendszert széles körben használják a vállalatok informatikai erőforrások kezelésére.

A legtöbb szoftverszolgáltató rendszeresen küld frissítéseket rendszeréhez, legyen szó például hibajavításról. 

A SolarWinds már 2020 márciusától akaratlanul küldte ezeket a szoftverfrissítéseket, amelyek a feltört kódot tartalmazták.

Nem meglepő, hogy a rosszakaró hackerek folyamatosan új módszereket dolgoznak ki az információk ellopásához, így néhány egyszerű, megelőző intézkedés segíthet megállítani őket. 

Ilyen a szoftverfrissítés is.

Íme néhány ok, amiért érdemes a lehető leghamarabb megfontolni a szoftverfrissítéseket:

1. Kijavítja a biztonsági hibákat

A biztonság az első számú ok a szoftver azonnali frissítésére.

A sérülékenységek lehetővé teszik a kiberbűnözők számára, hogy hozzáférjenek egy személy számítógépéhez. Ezeket a sebezhetőségeket nyitott ajtóknak tekintik, ezáltal könnyedén telepíthetnek rosszindulatú programokat eszközeinkre.

A rosszindulatú programok teszik lehetővé a hackerek számára, hogy akár az irányítást is átvegyék a számítógépek felett, titkosítsák adatainkat.

A biztonsági javítások becsukják a nyitott ajtókat, hogy megvédjék eszközeinket a támadásoktól.

Ha hálózatunkat mással is megosztjuk, akkor különösen fontos a szoftverfrissítés, hiszen a fertőzött eszközök tudtunkon kívül terjeszthetik a rosszindulatú programokat, és megfertőzheti kollégáinkat, barátainkat, családtagjainkat.

2. Új funkciók megjelenése

A frissítések telepítése új funkciókat adhat hozzá, és eltávolíthatja a már nem szükségeseket. A technológia folyamatosan változik, és a frissítések a legújabb funkciókat és fejlesztéseket kínálják.

Például a Zoom nevű alkalmazásnak az egyik frissítése lehetővé tette, hogy szavazást hozzunk létre a résztvevők számára.

3. Adatok védelme

A szoftverbiztonsági hibán keresztül bejutó hackerek olyan személyes adatokat szerezhetnek meg, mint a pénzügyi adatok, jelszavak, felhasználónevek vagy más bizalmas információk.

Személyes fiókjainkhoz férhetnek hozzá, adatainkat pedig a dark weben értékesíthetik.

A szoftverfrissítéssel pedig ezt is elkerülhetjük és adataink biztonságban lehetnek.

4. A teljesítmény javítása

Nem feltétlenül kell, hogy minden javítás a biztonsághoz kapcsolódjon. A szoftvergyártók bármiben találhatnak hibát és ezek a javítások segítenek a szoftver teljesítményének javításában is.

Ahhoz, hogy eszközeink a lehető legjobban működjenek, szükségesek ezek a frissítések. Így előzhetjük meg a szoftver összeomlását.

5. Biztosítja a kompatibilitást

A szoftvergyártók frissítéseket küldenek annak érdekében, hogy szoftverük kompatibilis legyen a legújabb technológiával. Frissítések nélkül előfordulhat, hogy a régebbi szoftverek nem tudnak együttműködni az újabb technológiával.

+ Óvakodj a hamis frissítési üzenetektől

Ne válj hamis frissítési üzenetek áldozatává. Ezek az üzenetek egy másik módja annak, hogy a fenyegetés szereplői megpróbálják elérni a számítógépeket és a mobileszközöket.

Az üzenetek a következő módokon jelenhetnek meg:

Felugró ablakok. 

Felugró ablakra soha ne kattintsunk! Valóságosnak tűnhet, azonban könnyen feltöréshez vezethet. Ha meglátsz egy ilyen ablakot, inkább zárd be, nehogy véletlenül rákattints. 

A frissítést inkább a szoftver webhelyén vagy az alkalmazásboltodban keresd.

E-mailek. 

Az e-mailben az szerepelhet, hogy a frissítés már régóta esedékes. 

Talán a cég logója is megjelenik az üzenetben, az írásmód is helyes, így nem vesszük észre a csalást.

Ennek elkerülése érdekében ne kattints linkekre, és lehetőleg ne is válaszolj ezekre az e-mailekre.

Ha hagyod, hogy a szoftver automatikusan frissüljön, azzal elkerülheted a rosszindulatú programok letöltését. Számos szoftver rendelkezik ezzel a lehetőséggel, így azonnal be is állíthatod.

Ne feledkezz meg a telefon és a táblagépek frissítéséről sem. Erről általában értesítést is kapsz, de a beállításokban biztosan megjelenik a figyelmeztetés.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink