HU

EN

5+1 híres hacker a világon

A világ legkiválóbb hackerei különböző hátterű és földrajzi helyekről származnak, azonban egy valami biztosan közös bennük. A technológia iránti szenvedély.

Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk 5+1 egy híres hackert, illetve utánajártunk, hogy mit csinálhatnak most.

1.     Kevin Mitnick

Az egyik leghíresebb hacker nem más, mint Kevin Mitnick. Kevin Mitnick 1963-ban született, és fiatal kora nagy részét a technológiával való bütyköléssel töltötte. Ahogy növekedett, úgy nőtt a számítógépekkel és programozással kapcsolatos tudása, illetve az a képessége, hogyan lehet illetéktelenül hozzáférni érzékeny információkhoz. 

A ’80-as évek végén már az FBI legkeresettebb listájára került, ugyanis addigra már több vállalatot tört fel. Jogsértései azonban nem a vagyonszerzésre irányultak, nála ez inkább a kalandról és az adrenalinról szólt.

A feltörések azonban továbbra is jogosulatlannak bizonyultak, így 3 éven át menekült, hamis személyazonosságot használt, és különböző városokba utazott, végül 1995-ben letartóztatták. 

Kevin Mitnick története legendássá vált, és számos könyv, cikk, film és tv műsor alapja lett.

Hol van most?

A hackerkedéssel azóta felhagyott, egy számítógépes biztonsági cég tanácsadója és nyilvános előadója lett, a Mitnick Security Consulting-ot vezeti.

2.     Edward Snowden

2013-ban Edward Snowden informatikai rendszer szakértő volt, aki az NSA-nál dolgozott, amikor Hongkongba utazott, hogy újságíróknak adjon át titkos dokumentumot. 

A dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat figyeli az emberek mobilhívásait, internetes tevékenységeit világszerte. 

Az információk átadása után megpróbálta elhagyni Hongkongot, majd Moszkvába menekült.

Jelenleg is Oroszországban él, történetéről még dokumentumfilm is készült. 

3.     Gary McKinnon (Solo)

Az amerikai ügyészek szerint Gary McKinnon skót hacker volt a felelős „minden idők legnagyobb katonai számítógépes feltörésének” elkövetéséért: 2002-ben 97 amerikai katonai és NASA számítógépet tört fel. 

Az incidens néhány hónappal a World Trade Center támadása után történt. Az Egyesült Államok hadseregének számítógépén a következő üzenet jelent meg: „A biztonsági rendszere gagyi. Solo vagyok. Továbbra is a legmagasabb szinten fogok zavarni.”

McKinnon Asperger-szindrómás, és amikor elkapták, azt állította, hogy csak az ufókra, az antigravitációs technológiára és az ingyenes energiaelnyomásra keresett bizonyítékot.

Megpróbálták bíróság elé állítani, de nem tehették egészségügyi állapota miatt. Az ítélet után felhagyott a hacker élettel és keresőoptimaizálási szolgáltatásokat kezdett el nyújtani cégeknek. Blogokat írt és előadásokat tartott tapasztalatairól, az elmúlt években nincs róla semmi hír.

4.     Albert Gonzalez

Gonzalez a ShadowCrew nevű hackercsoport vezetőjeként kezdte, hitelkártyaszámokat lopott el, hamis útleveleket, születési anyakönyvi kivonatokat készített. 

22 éves korában Gonzalez-t letartóztatták New Yorkban, mert bankkártya csalást követett el, és több millió kártyaszámláról lopott el adatokat. A börtönbüntetés elkerülése érdekében a titkosszolgálat informátora lett, és végül több tucat ShadowCrew tag ellen segített vádat emelni.

Azonban bűnözői tevékenységét is tovább folytatta. Bűntársaival együtt több mint 180 millió bankkártya számlát lopott el olyan cégektől, mint az OfficeMax, a Dave and Buster’s és a Boston Market. 

Gonzalezt 20 év börtönbüntetésre ítélték (két egyidejűleg letöltendő 20 év börtönbüntetést), és a tervek szerint 2025-ben szabadul.

5.     Julian Assenge

Julian Assenge 16 évesen kezdett el hackelni „Mendax” néven. Két másik hackerrel együtt megalakították az International Subversives nevű szervezetet, amelyet etikus hackercsoportnak tartanak.

Négy éven keresztül több kormányzati hálózatba is behatolt, például az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumába, a NASA-ba, a Pentagonba, illetve a Lockheed Martinba.

Amikor 1991-ben elkapták, 35 vádpontban vallotta be bűnösségét, de a büntetéseket sikerült elkerülnie. 

Assange 2006-ban létrehozta a WikiLeaks oldalt, amely a hír szivárogtatások és anonim forrásokból származó titkos dokumentumok közzétételére szolgál. 

Miután 2012 és 2019 között Ecuadori londoni nagykövetségén élt, végül visszavonták menedékjogát, és letartóztatták. Jelenleg börtönben van az Egyesült Királyságban.

+1 Kevin Poulsen

1983-ban, 17 éves Poulsen „Sötét Dante” álnevet használva feltörte egy rádióállomás telefonvonalait, és saját magát választotta nyertes hívónak, így kapott egy vadonatúj Porschét. Végül nem indítottak ellene eljárást, mert még kiskorú volt. Ehelyett figyelmeztetéssel engedték el.

Azonban ő folytatta a hackelést. 1988-ban feltört egy szövetségi számítógépet, és a Fülöp-szigetek megbuktatott elnökére, Ferdinand Marcosra vonatkozó fájlokba ásott bele. 

Amíg a hatóságok elől menekült, feltörte a kormányzati aktákat és felfedte a titkokat. 

Poulsent letartóztatták, és három évre eltiltották a számítógép használatától. 

1995-ben szabadult, áttért a „white hat” hackelésre és az újságírásra, kiberbiztonságról és webes társadalmi-politikai ügyekről ír a Wirednek, a The Daily Beastnek és saját blogjának, a Threat Levelnek. 

Korábban már írtunk az etikus hackerek munkájáról, illetve egy interjút is készítettünk ebben a témában.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink