HU

EN

Az okos játékok veszélyei

Manapság a gyerekek olyan módon léphetnek kapcsolatba plüssállataikkal, robotjaikkal, babáikkal, és más játékaikkal, amiről szüleik álmodni sem mertek volna. 

Ezeket a játékokat általában „okosnak” vagy „csatlakoztatottnak” nevezzük, amelyek beépített mozgásérzékelőkkel, hangszórókkal vagy mikrofonokkal rendelkeznek. 

Ezek a funkciók lehetővé teszik a játékok számára, hogy értelmezzék mit mondanak a gyerekek és akár másodperceken belül válaszoljanak is.

Idővel megtanulják a gyermekek preferenciáit és érdeklődési körét, így a játékuk személyre szabottá válhat, ami javíthatja a kommunikációs készségeket, és az értelmi fogyatékossággal élő gyermekek esetében bizonyítottan növeli a koncentrációt. 

Ezek a játékok azonban már az egészen kicsi gyermekek számára is megnyitják az internetet, ami új digitális határokat teremt, amelyeket a szülőknek kell felkutatniuk, megérteniük.

Könnyedén abba a hibába eshetünk, hogy azt gondoljuk, „ez csak egy aranyos plüssmaci”, „ez egy kedves kisbaba, aki beszél, alszik, eszik”. De ugyanúgy meg kell fontolnunk azt a kérdést, hogy odaadjuk-e gyermekünknek, ha csatlakoztattuk az internethez.

Mitől lesz egy játék okos?

Nincs egyértelmű definíció arra, hogy mi az intelligens játék. Talán azt gondoljuk, hogy minden játék, amely számítógépes chipet tartalmaz vagy rendelkezik előre beprogramozott funkciókkal, már okos játéknak számít. Azonban ez nem feltétlenül igaz.

Az intelligens játékokat leginkább az jellemzi, hogy a beépített gépi intelligencia olyan játék- vagy tanulási élményt nyújt a gyermekeknek, amely az emberi intelligenciához hasonló intelligenciát szimulálja. Ezek az okos játékok képesek tanulni a felhasználótól és beszélni vele, megváltoztatni a viselkedését, interaktív műveleteket nyújtani.

Milyen veszélyei lehetnek az okos játékoknak?

Az okos játékokat fel lehet törni, és a szülőknek tisztában kell lenniük azzal is, hogy az általuk gyűjtött információk nem feltétlenül bizalmasak.

Ha egy okos játék kommunikál a gyermekkel szöveges üzenetben vagy „beszél” hozzá, akkor ezek az üzenetek vagy felvételek egy külső adatbázisba kerülnek, így elemezhetőek és megválaszolhatóak, nagy valószínűséggel pedig tárolásra is kerülnek, így a játék azt a látszatot keltheti, hogy információkat tudott meg a tulajdonosáról.

Azt azonban nem tudhatjuk, hogy ezeket az adatokat hogyan tárolják, titkosítják-e őket egyáltalán. Az ehhez hasonló információkat nem kapjuk meg a játék megvásárlásával, illetve talán fel sem merülnek bennünk ilyen kérdések.

A CloudPets nevezetű szőrös játékokat például, amelyekkel a gyerekek hangüzeneteket küldhettek és fogadhattak, kivonták a forgalomból, miután biztonsági szakértők megállapították, hogy az online tárolórendszerük nem volt jelszóval védett, ami 820 000 rekord (köztük a gyerekek nevei, életkora és hangfelvételei) veszélyeztetéséhez vezetett.

Nemcsak az okos játékok, de az okosórák is veszélyesek lehetnek

Egy szülőnek kulcsfontosságú gyermeke biztonsága, ezért a tőle telhető legtöbbet megteszi, éppen ezért talán okosórával látja el, hogy biztosan tudja hol tartózkodik gyermeke.

A Norvég Fogyasztói Tanács 4 gyermeknek szánt okosórát vizsgált, és megállapította, hogy háromnál hiányoztak a biztonsági és adatvédelmi funkciók. A készülékek olyan hibákkal rendelkeztek, amelyek lehetővé tették, hogy egy hacker átvegye az irányítást az óra felett és hozzáférjen a gyermek valós idejű tartózkodási helyéhez, illetve a személyes adataihoz. A támadó akár a gyermekkel is kapcsolatba léphetett volna a hiba kihasználásával.

Készült ezzel kapcsolatban egy ajánlás is, amely felhívja a figyelmet az okos játékok veszélyeire, illetve tanácsokat nyújt. Ebből sorolunk fel néhányat:

Mire érdemes figyelni az okos játék megvásárlásánál?

  • Könnyen megérted a játék/készülék gyermek általi használatának feltételeit és adatvédelmi/adatvédelmi vonatkozásait?
  • Amennyiben az adatkezelő hozzájárulást vagy engedélyt kért az adatkezeléshez, megadják annak lehetőségét, hogy hozzájárulj az egyes célokhoz és ellenőrizd gyermeked személyes adatainak felhasználását?
  • Megkérnek téged arra, hogy engedélyezd gyermeked személyes adatainak – például hangjának vagy tartózkodási helyének – feldolgozását? Amennyiben ezt az engedélyt elkérték, egyértelmű számodra, hogy hogyan vonhatod vissza?
  • Adott az adatkezelő tájékoztatást arról, hogyan gyakorolhatod adatvédelmi jogaidat?
  • Van rajta GPS vagy más eszköz a helymeghatározáshoz?
  • A játék/készülék tud csatlakozni az internethez vagy Bluetooth segítségével egy alkalmazáshoz kapcsolódni, amelyet az okostelefonodra vagy táblagépedre telepítesz?

A további tippeket megtalálod az ajánlásban.

Megosztás

Tartalomjegyzék

Legfrisebb cikkeink